Kazerneterreinen  |  Toen en nu

Vrijwel alle historische kazernegebouwen van de diverse Edese kazerneterreinen zijn bewaard gebleven en de meeste gebouwen hebben al een nieuwe bestemming gekregen. Veel van deze gebouwen zijn in 2006 aangewezen tot rijksmonument. In 2010 heeft Defensie deze terreinen overgedragen aan de gemeente Ede. De Willem Friso-, de Arthur Kool-, de Elias Beeckman- en de Simon Stevinkazernes hebben inmiddels een nieuwe bestemming. Plannen voor de Maurits-, Bergansius- en Van Essenkazerne zijn rond of vrijwel rond. Alle foto's van nu: (c) Allard Bijlsma.


Entree kazerneterreinen

Ingang kazerneterreinen | bij station Ede-Wageningen

De militairen liepen na aankomst op station Ede-Wageningen, een klein stukje de Stationsweg op en konden dan rechts dit hek door. De daarna volgende looproute is nu doorsneden door de Klinkenbergerweg. In de toekomst komt hier een loopbrug.

TOEN: onbekend. Ingang was ter hoogte van het huidige parkeerterrein voor het huidige station Ede-Wageningen. Hier loopt nu de Klinkenbergerweg dwars doorheen. Rechts: Frisokazerne.

NU: 2021. Na 2025 wordt dit parkeerterrein een park en komt er een fietsers-voetgangersbrug richting de oude kazernes.

Op de plek van het huidige parkeerterrein, komt vanaf 2025 een parkachtig gebied. Hier wordt dan niet meer geparkeerd.


Kazernecomplexen

Frisokazerne | nu: Akoesticum

De Johan Willem Frisokazerne of JWF-kazerne is een voormalige infanteriekazerne in de Gelderse plaats Ede. Sinds 2014 is hier Akoesticum gevestigd; een landelijk oefencentrum voor de podiumkunsten.

TOEN: onbekend.

NU: 2021

TOEN: onbekend.

NU: 2019

TOEN : WO II. De Duitse Kriegsmarine heeft de Frisokazerne omgedoopt tot Kommodore Bontekaserne.

NU: 2019


Mauritskazerne | wordt: World Food Center Experience

De Mauritskazerne werd net als de ernaast gelegen Johan Willem Frisokazerne gebouwd in 1904. In 1906 werd het de verblijfplaats van het 11e Regiment Infanterie dat (vanaf 1913 omgenummerd tot 22 RI). Tot 1934 werd de kazerne overigens Infanteriekazerne I genoemd en de JWF kazerne Infanteriekazerne II. In dat jaar kregen zij een nieuwe naam.

TOEN: onbekend. 

NU: 2021

NU: 2021. De Mauritskazerne wordt op dit moment verbouwd. Begin 2022 is hier het eerst bedrijf geopend. Eind 2023 opent hier een Food Experience.


Arthur Kool kazerne | nu: wooncomplex

TOEN: onbekend.   Bron: ansichtkaart.

NU: 2020

NU: 2021.


Smederij Arthur Kool kazerne | nu: Militair Platform Ede

TOEN: onbekend.  Smederij. Nu museum over de militaire geschiedenis.

NU: 2020. [ naar informatie museum ]

Hier links de situatie Toen en Nu. Schuif met de vingers (telefoon of tablet) of muis (pc) om de foto's ten opzichte van elkaar te verschuiven.

 

In de oude Smederij is nu een museum gevestigd over de militaire geschiedenis van Ede.


Van Essen kazerne | wordt: wooncomplex

TOEN: onbekend

NU: 2020

NU: 2021.


Bergansius kazerne | wordt: wooncomplex

TOEN: onbekend

NU: 2020