50. Stormbaan  |  Mooi in Ede

Decennialang was dit gebied niet toegankelijk voor Edenaren. In 2006 werden alle defensieterreinen door de gemeente Ede opgekocht en sinds die tijd kon je de oude verwaarloosde stormbaan bezoeken. De laatste jaren is het terrein wat opgeruimd en er liggen plannen om de stormbaan zelf op te gaan knappen. In 2022 is een deel van het bos rond de stormbaan gekapt, voor de aanleg van de Parklaan. In 2024 gaat de stormbaan flink worden aangepakt. [ zie hier ] voor meer informatie hierover. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


De stormbaan

De stormbaan is aangelegd voor en gebruikt door de militairen die hier in de diverse kazernes waren gelegerd. De stormbaan ligt tussen de Friso- en Mauritskazerne aan de ene kant en de Bergansius-, Van Essen en Arthur Koolkazerne aan de andere kant. Op loopafstand ligt het bosgebied de Sijsselt. De stormbaanelementen zijn in 2022 verwijderd. Bedoeling is dat die worden opgeknapt en hier weer terugkomen.

Situatie juli 2023 | het geheel ligt er desolaat bij.

Juli 2023 | pal naast de stormbaan wordt de Gelderse Stadstuin ontwikkeld.


Food Unplugged

De afgelopen jaren is het terrein van de stormbaan regelmatig gebruikt voor een foodfestival.

Gezien de ligging bij het Food Center, zal het ook de komende jaren daarvoor wel gebruikt gaan worden.

Bron foto: Roger van Hoesel | juli 2021.


De nieuwe Parklaan: Generaal Hackettlaan

2022

2022 | rechts de stormbaan

2020

2022 | links 'De Kolonel' en rechts de stormbaan

2020

2021

2021

In 2020 is het eerste deel van de Parklaan aangelegd, vanaf de Klinkenbergerweg tot aan de stormbaan. Begin 2022 zijn tientallen bomen naast de stormbaan gekapt. Hier is een doorbraak geforceerd richting de nieuwbouw van de Veluwse Proeftuin. De Stormbaan is hiermee geïsoleerd komen te liggen van de rest van het bosgebied, langs de Kazernelaan, dat nu Bospark wordt genoemd. In 2023 is de Generaal Hackettlaan geopend, zoals de Parklaan hier is komen te heten en die loopt dus pal langs de stormbaan.