62. De Hessenweg  |  Mooi rond Ede

Een hessenweg is een type weg en meerdere wegen in Nederland en Noord-Duitsland hebben deze als naam gekregen. Deze naam wordt op verschillende manieren verklaard. Traditioneel is de verklaring dat de naam naar kooplieden verwijst die afkomstig waren uit het Landgraafschap Hessen-Kassel of omgeving. Binnen de etymologie wordt de naam hessenweg anders verklaard: het zou een verbastering van hers zijn, dat paard betekent. Hessenweg is dan paardenweg. Anderen menen echter dat de naam verwijst naar het gebruik van de breedsporige hessenkarren en dat er geen verband is met de kooplieden uit Hessen. 'Onze' Hessenweg loopt vanaf de Zuid-Ginkel over de Eder Heide en via de Driesprong langs Lunteren. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


Over de Eder Heide

De Hessenweg is hier nog steeds een zandweg

Verhard fietspad langs de Hessenweg


Van Driesprong naar Lunteren

Hessenweg richting Lunterse Buurtbos

Hessenweg bij de Driesprong

Boerderij aan de Hessenweg

Akkers langs de Hessenweg (rechts), waar in de ondergrond de karresporen nog te vinden zijn.


Vliegveld Jan Hilgers

Akkers waar vroeger de Doesburger Heide lag en waar rond 1915 een vliegveld lag. [ zie hier ] voor meer informatie. Links loopt de Hessenweg. Bij de bosrand in de verte staat het monument voor de eerste vlucht van Jan Hilgers, aan de Zonneoordlaan.

Monument voor Jan Hilgers, aan de Zonneoordlaan, die uitkomt op de Hessenweg. Jan Hilgers werkte bij de firma Verwey en Lugard die in 1910 bij Ede en Soesterberg twee vliegkampen had ingericht. Jan Hilgers had ervaring met het bouwen van zweefvliegtuigen en werd door de firma Verwey voor vlieglessen bij Blériot naar Frankrijk gestuurd. Nog voordat hij zijn brevet gehaald had, werd hij gevraagd naar Ede terug keren om een vliegdemonstratie te geven. De firma Verwey wilde de eerste Nederlander de lucht inbrengen en zo Clément van Maasdijk voor zijn. In Heerenveen was men met voorbereidingen bezig hem als eerste de lucht in te brengen. Verwey kocht hiervoor een Blériot XI, een vliegtuigje met één motor. De vlucht stelde niet veel voor. Jan Hilgers had daarvoor nog maar drie keer gevlogen en kon nog geen bochten maken. Hij vloog daarom in een rechte lijn, landde, draaide zijn toestel op de grond en vloog daarna weer terug in ook weer een rechte lijn. 


Uitleg bij de kaart: rode lijn= loop van de Hessenweg, (1)= herberg Zuid-Ginkel, (2)= de Driesprong, (3)= Lunterse Buurtbos, (4)= aan het begin van de 20e eeuw was hier een klein vliegveld gevestigd, (5)= De Hessenhof, biologische kwekerij.


De Hessenhof | biologische kwekerij

Sinds 1981 is kwekerij “De Hessenhof”, gelegen op een mooi plekje op de Veluwe, in de jaren volgend heel langzaam gegroeid tot misschien wel een unieke plek. Het is niet alleen de biologische werkwijze waarbij alles zelf vermeerderd en opgekweekt wordt, maar ook het feit dat alle planten zonder gebruik van turf in bladaarde opgekweekt worden. Bovendien voel je je snel thuis in de intieme sfeer tussen hagen en houtwallen, waarbij je na alle indrukken welkom bent om wat te drinken in de kwekerijschuur. Voor de website van de kwekerij: [ klik hier ]


Wandelen in deze omgeving