Oude Kerk  |  Markante gebouwen van Ede

In dit onderdeel aandacht voor de oudste en meest beeldbepalende kerk in het centrum van Ede. De kerk is regelmatig te bezichtigen. Ook de kerktoren is (met een gids) te [ beklimmen ] en je wordt dan beloond met een prachtig [ uitzicht ]. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


Oude Kerk

De Oude Kerk in Ede is eigendom van de Hervormde Gemeente van Ede (PKN) en wordt op zon- en christelijke feestdagen gebruikt voor kerkdiensten. Daarnaast worden er in de kerk regelmatig orgelconcerten en kooruitvoeringen georganiseerd. De toren is eigendom van de gemeente Ede. De kerk vindt haar oorsprong omstreeks 1200 in een kleine stenen hallenkerk. Vermoedelijk heeft daarvoor op dezelfde plek een houten kerkje gestaan. De toren dateert uit de 14e eeuw en een deel van het huidige gebouw van omstreeks 1470. Van 1963 tot 1967 onderging de kerk een grote restauratie en heeft toen een symmetrische vorm (terug)gekregen door de bouw van een noorder zijbeuk. Het kleine torentje op de kruising van het middenschip en het dwarsschip is in ere hersteld. Bron: Wikipedia.


Interieur van de kerk


Zicht op de kerk


Kunst rond de kerk

Rondom de Oude Kerk is een veelheid aan beeldhouwwerken te bekijken. De naam van het kunstwerk en de maker, vind je steeds in een metalen plaat op de grond. Al deze kunstwerken heb ik via Google Local Guide toegevoegd aan Google Maps.


Kerkorgel


Beukenhaag

Achter de kerk herinnert een beukenhaag nog aan de scheiding tussen de kerk en het erachter gelegen kerkhof, dat een halve eeuw geleden geruimd werd. Op de voormalige dodenakker kwam het parkeerterrein voor het nieuwe gemeentehuis.