waardevolle bomen | Landschap

De gemeente Ede heeft alle oude en grote bomen in kaart gebracht, voor elke hoek van de straat en in elke tuin. Wil je een (naar eigen mening) weinig waardevolle boom als een Esdoorn kappen, maar op de gemeentelijke kaart staat die aangegeven als 'Waardevol', dan is de kans klein dat je een snoei- of kapvergunning krijgt. Van een boom met het predicaat 'Monumentaal' moet je sowieso afblijven. Op deze manier probeert de gemeente het groene beeld van Ede te bewaren en dat is misschien maar goed ook. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.

Zelf bomen op kaart bekijken:
Website monumentale en waardevolle bomen: https://geo.ede.nl/index.php?@Monumentale-bomenkaart. 
Website alle bomen in de openbare ruimte: https://openbomenkaart.org/obk.htm?data=ede 


Bomenkaart | monumentale en waardevolle bomen

Op bovenstaande kaart is elke belangrijke boom ingetekend. Ter oriëntatie: (1)= Kuiperplein. (2)= Gemeentehuis. (3)= Openluchttheater. (4)= Arnhemseweg in het centrum. Belangrijke bomen worden aangegeven in kleuren: ROOD= monumentale boom. BLAUW= waardevol op particulier terrein. GROEN= waardevol op gemeentelijke grond. Hieronder wat voorbeelden, te zien bij een wandel(fiets)tocht rond het gemeentehuis en de Paasberg. Adres website: https://geo.ede.nl/index.php?@Monumentale-bomenkaart


Waardevolle bomen | voorbeelden

Atlasceder | voor het gemeentehuis

Atlasceder | hoek Vossenakker en Arthur van Schendellaan

Veldesdoorns uit 1972, aan de Arthur van Schendellaan

Een rij Zuilvormige Eiken uit 1960 aan Op den Berg

Zomereiken aan de Molenstraat, vroeger een stuk van de Bergstraat.

Van links naar rechts: twee Amerikaanse eiken en een zomereik (waardevol) en rechtsachter: een monumentale Zomereik. Tussen de Arthur van Schendellaan en de Oude Arnhemseweg in.