Architectuur voor 1945 |  Markante gebouwen 

In dit onderdeel aandacht voor architectonisch interessante gebouwen, gebouwd voor 1945.
Langs alle panden fietsen of wandelen: [ klik hier ] (van de informatie bij deze tocht is in deze website gebruik gemaakt). Lijst van rijksmonumenten: [ klik hier ]. Lijst van gemeentelijke monumenten: [ klik hier ]. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


Notaris Fischerhuis  |  Neo-klassiek

Het Fischerhuis, gebouwd in neo-klassieke stijl, is van oudsher sterk vergroeid met de geschiedenis van Ede en behoort tot de weinige rijksmonumenten die het centrum telt. Het oudste deel van het huis (nr. 27) dateert vermoedelijk uit 1790. Het andere deel (nr. 25) werd gebouwd in het begin van de 20e eeuw. Van 1819 tot 1946 woonde er onafgebroken een notaris Fischer in deze panden. Vroeger was deze straat een van de belangrijkste en meest levendige straten van Ede. Meer over het  neoclassicisme: [ klik hier


Maandereind 39-41 | Amsterdamse School

De winkel van Toes (1900-1910) aan het  Maandereind 39-41, heeft een gevel met kenmerken van de stijl van de (expressionistische) Amsterdamse School en de architect Berlage. Opvallend zijn de gele bakstenen en de strakke vormen.

Meer over de Amsterdamse School: [ klik hier ]


Maandereind 50-52 | Expressionisme

Het winkelpand (1900-1910) aan het Maandereind 50-52 in Ede, heeft expressionistische vormelementen aan de gevel, zoals een uitspringend balkon, uitgevoerd in gele baksteen.
Meer over expressionistisch bouwen: [ klik hier ]


Transformatorhuisje  |  Asakkerweg

Het Transformatorhuisje aan de Asakkerweg in Ede is gebouwd tussen 1920 en 1930 in opdracht van de PGEM. Het huisje is van het type G4L, een ontwerp van Gerrit Versteeg. Oorspronkelijk stond er een hek om het huisje, dit hek is inmiddels verwijderd. In de voorgevel bevindt zich een tegeltableau met het opschrift: "Provinciale Electriciteitswerken".

Het gebouw heeft de status van rijksmonument.