22. Openluchttheater | Mooi Ede

Het Openluchttheater (1) is het resultaat van een werkverschaffingsproject in de jaren '30. Er lag al een zandafgraving op deze plek en in de crisistijd is hier het openluchttheater tot stand gekomen. Allen toegankelijk tijdens zomerconcerten en zogenaamde 'lazy sundays'. Het ligt bij één van de tennisclubs (2) van Ede en de nieuwbouw van het ouderencomplex Bethanie (3). Op loopafstand ligt de Paasberg (4) met de vele oorlogsmonumenten en het Oude Pomphuis (5), waarin nu een restaurant is gevestigd. Het centrum van Ede begint bij (6). Alle foto's: Allard Bijlsma. Basiskaart: openstreetmap.org.


Het Openluchttheater

Optredens van Danny Vera (2020) en Maaike Ouboter (2021).

Het Openluchttheater Ede of Eder Kuil is een openluchttheater in de Nederlandse plaats Ede, dat gebouwd is in 1936 in het kader van de werkverschaffing. Sinds 1911 was op deze locatie een zandgat ontstaan door afgravingen. De architect is de heer A. Weener, toenmalig directeur van de gemeentewerken. Het kaartverkoopgebouw, de kleedruimte en de toiletgebouwen zijn ontworpen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Het theater heeft 2060 zitplaatsen. Dit aantal is uitzonderlijk hoog, gelet op de grootte van Ede in die tijd. Het openluchttheater valt verder op door de fraaie parkaanleg. Het is een rijksmonument.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het theater beschadigd door de Duitsers. In 1945 voerden de Canadese bevrijders van Ede herstelwerkzaamheden uit. Ter nagedachtenis hieraan is bovenaan bij de entree van de tribune een monument onthuld. Het theater was en is het decor voor uiteenlopende evenementen, waaronder gymnastiekuitvoeringen, taptoes op Koninginnedag, Oecumenische kerkdiensten tijdens de Heideweek, concerten, en Lazy Sundays. In 2014-2015 werden de bouwwerken in het theater gerestaureerd. In 2015-2016 vond de restauratie van de parkaanleg en infrastructuur plaats. Bron: Wikipedia.


Optreden van een Pink Floyd Tribute Band (rechts).


Beelden van de renovatie | 2015-2016