Boerderijen | Markante gebouwen 

In dit onderdeel aandacht voor bekende en vooral historische boerderijen. Binnen de bebouwde kom van Ede zijn vele tientallen boerderijen afgebroken, bij de uitrol van nieuwe wijken na 1950. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


De Driehoek | Centrum

De boerderij in De Driehoek 24 was de wieg van Historisch Museum Ede. De boerderij dateert vermoedelijk uit de 18e eeuw. Het boerderijtje heeft een hoog rieten wolfsdak, een gepleisterde voorgevel, vensters met onderruiten en schuiframen met een kleine roedenverdeling. Alleen het voorhuis is van baksteen, maar de deel en de rest van het achterhuis was opgetrokken in gepotdekselde planken op een trasraam na (een zwart geteerd stukje ondermuur).

In 1975 verhuist het museum naar het Museumplein. De boerderij is nu in gebruik als woonhuis.


Boerderij Engelenhove  |  Kernhem

Vermoedelijk laat 18e eeuwse, in schoon metselwerk opgetrokken boerderij van het middenlangsdeeltype onder met Hollandse pannen gedekt wolfdak; kopgevels met vlechtingen; zijgevels van woongedeelte ca. 1900 enigszins verhoogd. In de voorgevel een deur met gedeeld bovenlicht en twee 3-ruits- en een 6-ruits-schuifraam (ramen) met luiken : dakkapel uit ca. 1920. 


Boerderij Slijpkruik | Kernhem

Gave boerderij van 18e eeuws karakter, gerestaureerd omstreeks 1956. Hoeve van zeer oude oorsprong, reeds vermeld in 1607 en vroeger een Kleefs leen. Het langgerekte bouwwerk draagt een met riet en pannen gedekt wolfdak en heeft in de, van vlechtingen en staafankers voorziene, voorgevel vensters met kleine roedenverdeling en luiken. Bakhuis.


Boerderijen bij Concordiamolen | Centrum

De Accessweg met de daaraan gelegen  historische bebouwing is een rijksmonument. De diverse gebouwen zijn mooi gerestaureerd en vooral als bedrijf in gebruik.