70. Beeldengalerij Het Depot  |  Mooi rond Ede

Het Depot in Wageningen herbergt één van de grootste beeldenverzamelingen van Nederland. De collectie is verdeeld over drie gebouwen en twee grote tuinen, waarvan één een arboretum is. Alle onderdelen zijn gratis toegankelijk en geopend van donderdag t/m zondag. Ideaal te combineren met een wandeling door het Arboretum De Dreijen. Na afloop of tussendoor kun je (vegetarisch en veganistisch) lunchen of een kop koffiedrinken in het inpandige restaurant Linnaeus, genoemd naar de bekende plantkundige Carl Linnaeus. Vanuit het restaurant heb je een mooi uitzicht over het arboretum. Meer over Het Depot [ kijk hier ]. 


Hoofdgebouw en restaurant

Het gebouw

De collectie

Tentoonstellingen


Arboretum De Dreijen

Het arboretum


Het meest aansprekende deel van dit gebouw, de Banaan, is van de hand van architectenbureau Mecanoo. Het complex was een voormalig botanisch onderzoekscomplex van de Universiteit van Wageningen. In dit deel zijn de entree, een winkel, diverse zalen en ook een concertzaal opgenomen. Architect Bas van Hille heeft hier in 2012 een moderne tentoonstellingsvleugel van gemaakt. Hierin is ook restaurant Linnaeus opgenomen. Toegang is gratis. Bij binnenkomst word je opgevangen en de weg gewezen. 

Uitleg bij de kaart (Wageningen): (0)= ingang en parkeerterrein, (1)= arboretum De Dreijen, (3)= gebouw De Peppel, (4)= villa Hinkeloord, (5)= restaurant Linnaeus, (6)= arboretum Belmonte (Wageningse Berg).


Villa Hinkeloord

De villa

De tuin

Collectie Eja Siepman

Moderne aanbouw

In deze villa uit 1855 is Het Depot begonnen. Pas later is het huidige hoofdgebouw erbij betrokken. Aan het oude gebouw is een nieuwe vleugel toegevoegd. Bij de villa is een parkachtige tuin, waarin ook veel beelden staan. Villa Hinkeloord herbergt de vaste collectie van beeldhouwster Eja Siepman. In de kelder zijn wisselende tentoonstellingen. Toegang is gratis. Om binnen te komen moet je even aanbellen.


Gebouw De Peppel