Architectuur Stationsweg |  Markante gebouwen

In dit onderdeel aandacht voor architectonisch interessante gebouwen aan de Stationsweg, vooral gebouwd voor 1945.
Langs alle panden fietsen of wandelen: [ klik hier ] (van de informatie bij deze tocht is in deze website gebruik gemaakt). Lijst van rijksmonumenten: [ klik hier ]. Lijst van gemeentelijke monumenten: [ klik hier ]. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


Villa's Sonnevanck, Zuiderhoek, Regina en By Honck | Eclectisch

Alle vier de villa's die hier staan zijn in dezelfde stijl ontworpen door de Edese architect Albert Kool, in de periode 1905-1907. Die villa's waren bestemd voor officieren van het leger.  Opvallend qua vormgeving zijn de glas-in-loodramen.

Villa By Honck (ca. 1905) aan Stationsweg 27 heeft een eclectische stijl, een mengvorm van verschillende (neo)stijlen. Invloed van de beroemde architect Berlage is herkenbaar aan rationalistische details, zoals de wijze van gebruik van natuursteen, volledig geïntegreerd in het bouwwerk.

Meer over eclectisch bouwen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Eclecticisme_(architectuur) 


Officierswoningen Berkenlaan | Neo-Renaissance

Dit waren oorspronkelijk officierswoningen (circa 1920). Ze hebben neorenaissancedetails: spekwerk (rode baksteen en licht gekleurde zandstenen banden). Drie woningen (no 10, 14 en 16) hebben boven de voordeur een smeedijzeren bovenlicht met een levensboom.

Meer over neo-renaissance: https://nl.wikipedia.org/wiki/Neorenaissance 


Villa Berg-Oord | Jugendstil

Villa Berg-Oord aan Stationsweg 76 in Ede werd omstreeks 1910, ontworpen door architect H.A. Eijlander. Opvallend qua vormgeving zijn de glas-in-loodramen, met motieven in de traditie van de Jugendstil.

 

Meer over de stijl Jugendstil: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jugendstil 


Villa Berg en Dal | Chaletstijl

Villa Berg en Dal dateert in eerste aanleg uit de 19e eeuw. De huidige vorm kwam tot stand door een verbouwing in 1905. Het heeft een chaletstijl, ontworpen door architect L. van Zoelen uit Ede. Aan de voorgevel zie je een serre met balkon en een origineel hekwerk. Op de eerste verdieping aan de rechterkant is een inpandig balkon (loggia) te zien, gedragen door houten consoles. Meer over de chaletstijl: https://nl.wikipedia.org/wiki/Chaletstijl 


Onderofficierwoningen Klinkenbergerweg 

De woningcomplexen aan de Klinkenbergerweg 44-58, 60-68 en 63-69 in Ede waren vroeger in gebruik als dienstwoningen voor gehuwde militairen en werden in 1906 waarschijnlijk ontworpen door architect Van Stolk. De daken hebben als afdekking planken (windveren) met daarboven houten pirons (punten). Zie de foto's.

Na de oorlog werden hier Indische militairen in gevestigd. Bij de bouw van bejaardencentrum Klinkenberg, zijn veel van deze huizen gesloopt.