De Keetmolen

De Keetmolen (1) is een zogenaamde beltmolen uit 1857 en draait nog (vrijwel) elke vrijdag. Hij is dan ook (gratis) te bezichtigen. Ook tijdens de landelijke Molendag is de molen open. De molenaars leiden je op de vrijdag graag rond. Oorspronkelijk stond de molen in een leeg landschap van zandverstuivingen, aan de rand van buurtschap Maanen (3) bij het toen net geopende station Ede-Wageningen (2). Dit station was niet meer dan een 'keet' en daar werd later de molen naar vernoemd. In 1906 kwamen hier de Frisokazerne (4) en Mauritskazerne (5) tegenover te staan en naast de molen werden een RK-kerk (6), met pastorie en school en RK-militair tehuis (7) gebouwd. In 2024 is het station naar het zuidoosten verschoven (8) en wordt een deel van de (P) tegenover de Keetmolen een park, langs de nieuwe fietsroute naar het zuiden. De gemeente wil hier graag appartementen bouwen, maar er is 'discussie over de wind' die dan aan de molen wordt onttrokken en over 'stikstof'. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma. 


De Keetmolen

Op de plek van het kantoorgebouw stond vroeger een RK-militair tehuis (ontspanningsruimte militairen).


Geschiedenis van de molen

De Keetmolen staat aan de Stationsweg vlak bij Station Ede-Wageningen in de gemeente Ede. Volgens het opschrift onder het wiekenkruis en het bord bij de ingang zou de molen in 1750 gebouwd zijn. Dit is echter onjuist, omdat volgens de kadastrale gegevens de molen in 1857 is gebouwd. De naam heeft de molen te danken aan het feit dat van 1845 tot 1878 nabij de molen een werkkeet heeft gestaan, die in gebruik was voor de huisvesting van de grondwerkers die werden ingezet bij de aanleg van de spoorlijn Arnhem-Utrecht, die in 1845 in gebruik werd genomen. Deze keet zou het eerste stationsgebouw van het station Ede-Wageningen worden, en de naamgever van de molen.

De windmolen is een koren-, beltmolen met twee koppels maalstenen en werd in opdracht van de familie van de Craats gebouwd voor het malen van rogge en boekweit. Later, toen bleek dat ook gerst in de omgeving verbouwd kon worden, is men ook gerst gaan pellen. De molen heeft nu nog een koppel blauwe stenen en een koppel kunststenen. De maalstoelen worden in het werk gezet met behulp van een wervelbalk. In de vloer van de steenzolder zit nog de kuip van de pelstenen. De oorspronkelijk stellingmolen bestond uit een houten achtkant met een top van riet op een stenen onderbouw. Op deze stenen onderbouw is later een stenen bovenbouw gemetseld, die behalve op de noordkant geheel bepleisterd is. De houten bovenbouw werd door een blikseminslag op 12 juli 1865 verwoest. In 1866 werd de molen herbouwd, maar nu met een stenen bovenbouw. De stenen bovenbouw is tot ongeveer 2 meter boven de belt licht en vervolgens sterk conisch gemetseld, omdat anders de molen te hoog zou worden. Bron: Wikipedia. 


Op bezoek in de molen

Klik op een foto (hierboven) voor een vergroting en een diashow.

Wil je alle technische details van de molen weten? [ kijk dan in de molendatabase ]


Bijzondere plaatjes | 2022-2023

22 maart 2023 | avondrondleidingen.

10 maart 2023

9 maart 2023 | sneeuw op de kap

Vanaf het Witte Hindepark

Vanaf Mauritskazerne

Vanaf fietsenstalling station Ede-Wageningen

26 december 2022

Vanaf het verlaten terrein van de Kirpestein-garage

Vanaf het Witte Hindepark

Vanaf de Keetmolenweg

Vanaf de Dr. Ariensweg