Noordplein station Ede-Wageningen | discussie

In de oorspronkelijke tekeningen van het nieuwe station Ede-Wageningen, staat het Noordplein ingetekend als parkachtig gebied. De gemeente is eigenaar van deze grond. Begin 2022 kwam de gemeente ineens met de opmerking dat hier wel '200 appartementen gebouwd zouden kunnen worden.' Dat was een verrassing en niet voor iedereen een leuke. Zo zijn de molenaars van de Keetmolen bang dat de molen nog meer wind wordt afgenomen. Het braakliggende terrein (3) aan de Dr. Ariënsweg wacht ook al decennia op een mooie invulling. Het is inmiddels één van de rotte kiezen van Ede. Het bestemmingsplan geeft voor (2) aan dat daar een kantorencomplex mag komen. Bij (4) moet een viaduct komen voor fietsers en voetgangers. Het moet een verbinding geven met de World Food Center. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


Het nieuws

Klik op de afbeelding om naar dit artikel in Ede Stad te springen.


Eén van partijen die over dit plan wil meepraten is de Keetmolen. Als bij (1), (2) en (3) de hoogte in gebouwd gaat worden, zal de molen mogelijk nog te weinig wind kunnen krijgen, om goed te kunnen draaien. Daar liggen echter afspraken over, dus dat kan niet zomaar.

Plangebied

Uitleg bij de kaart: (1)= plek waar mogelijk 200 appartementen zouden moeten komen. (2)= mogelijke kantoortoren. (3)= braakliggend terrein voor mogelijk appartementen. (4)= geplande voetgangers/fietsersbrug. (5)= geplande tunnel voor het nieuwe station (nu in aanbouw). (6)= gepland voet-/fietserstunnel in verlengde van de huidige Stationsweg. (7)= in 2022 af te breken garage. Basiskaart: openstreetmap.org.


De aan te pakken plekken in beeld

Dit station zal in 2025 zijn verdwenen. Hier komt een fiets- en voetgangersdoorgang (6) richting de Parkweg.

Oorspronkelijk zei de gemeente dat dit een parkgebied (1) zou worden; nu heeft men het over de bouw van 200 appartementen ...

Deze weg wordt een autoluwe fietsroute, die de gehele Stationsweg zal gaan benutten. [ zie hier ] Rechts voorbij appartementencomplex De Witte Hinde is ruimte voor een kantorencomplex (2). 

Ooit zat hier (3) een garage, daarna een mbo-opleiding en nu staat het al decennia te wachten op een plan. Projectonwikkelaars hebben over het algemeen weinig oog voor de bewoners en wachten op hun eigen beste (financiële) moment. Geen fraaie entree van Ede.

In de verte moet een nieuw viaduct (4) komen voor fietsers en voetgangers. 

Het Autohuis met garage aan de Stationsweg (7) gaat in 2022 afgebroken worden. Hier komt een volgend appartementencomplex.