Snelfietsroutes naar en van Ede  |  Infrastructuur

De komst van snelle elektrische fietsen (speed-pedelecs) en de groeiende aandacht voor het milieu, maakt dat steeds meer mensen een fiets inzetten voor hun woon-werkverkeer. Een speed pedelec gaat gemakkelijk 45 km/uur en dat vraagt om fietsroutes met zo weinig mogelijk hindernissen. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


Snelfietsroute Ede-Wageningen

De doorfietsroute Ede-Wageningen is een geplande fietssnelweg in de provincie Gelderland. De route zal Ede en Wageningen via Bennekom verbinden. De verwachting is dat de aanleg zal starten in 2021 en dat de hele route gereed zal zijn in 2025. Op de route is er sprake van meer voorrang voor fietsers, vlak asfalt, weinig obstakels en weinig hinder van ander verkeer. De ambitie is dat mensen vaker de fiets gebruiken voor reizen tussen Ede en Wageningen, van 5000 fietsers per dag voor de aanleg tot 7000 per dag erna. De route wordt 8,4 km lang. Bron: Wikipedia.

De Stationsweg wordt op termijn omgebouwd naar een fietsweg, met een nieuwe tunnel onder het spoor.

De Bennekomseweg wordt op termijn een onderdeel van de Parklaan, met aan één zijde de snelfietsroute.

Dit wordt in 2024 de fietstunnel in de Stationsweg | in aanbouw maart 2023

Tunnel onder de Bennekomseweg an in aanbouw | maart 2023


Snelfietsroute Ede-Veenendaal

De doorfietsroute Ede-Veenendaal of F112 is een deels al gerealiseerde fietssnelweg. De route verbindt Ede met Veenendaal en is ongeveer 10 km lang. De aanleg en verbetering van fietspaden gebeurde in verschillende stappen tussen 2012 en 2022. Op de route is sprake van meer voorrang voor fietsers, vlak asfalt, weinig obstakels en weinig hinder van ander verkeer. Hierdoor moet de fiets of elektrische fiets een aantrekkelijker alternatief worden voor de auto. De route sluit in Ede aan op de doorfietsroute naar Wageningen en in Veenendaal op de snelfietsroute naar Utrecht, die allebei nog niet gereed zijn. Bron: Wikipedia.

De snelfietsroute ligt op de plek waar vroeger de ENKA-sloot liep. Hier ter hoogte van de Blokkenweg.

De snelfietsroute loopt parallel aan de spoorlijn richting De Klomp. Hier ter hoogte van de Frankeneng.

Situatie maart 2023 | ter hoogte van Boels.

Ter hoogte van de Blokkenweg | maart 2023

Geheel vernieuwd | ter hoogte van Tulp-Bijl | maart 2023