Arboretums rond Ede |  het gemaakte landschap

Een arboretum of bomentuin is een verzameling van levende bomen en struiken in een (grote) tuin of een park. Het woord arboretum stamt van het Latijnse 'arbor', wat boom betekent. Het doel van de aanleg van zo'n levende verzameling van bomen en struiken kan zijn om kennis en materiaal te vergaren voor de bosbouw of boomkwekerijen en/of om een zuiver wetenschappelijke collectie te vormen en/of met een educatief doel. Een pinetum is een naaldbomentuin. Het is een gespecialiseerd arboretum waarin uitsluitend of hoofdzakelijk coniferen zijn aangeplant. In de stad Ede zelf is er geen te vinden, maar rond Ede zijn er vijf vrij toegankelijk. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma


Pinetum De Dennenhorst | Lunteren

Het Pinetum De Dennenhorst is een naaldbomentuin, aan de Boslaan te Lunteren. Het ligt aan de rand van Het Luntersche Buurtbosch. Het is in 1934 gesticht door Ir. H.L. Dinger en bevatte in 2009 een collectie van ongeveer 1200 verschillende naaldboomsoorten, -variëteiten en -cultivars. Bron: Wikipedia. Meer over het pinetum in 'Mooi rond Ede': [ klik hier ].


Arboretum Oostereng | Bennekom/Wageningen Hoog

Dit is geen 'aangeharkt' arboretum. De paden kronkelen en omgevallen bomen blijven liggen.

De stenen van dit bankje zijn afkomstig van de in 1944 verwoeste villa die hier stond.

Arboretum Oostereng is een arboretum in de gemeente Wageningen en is onderdeel van het bosgebied Oostereng. Het arboretum is in 1911 aangelegd door Leonard Springer die behalve tuinarchitect ook verzamelaar van bijzondere bomen was. Toen stonden er al bomen die rond 1890 waren geplant. Tot 1936 zijn er veel bijzondere en ook minder bijzondere bomen aangeplant. Het gebied is door diverse instanties in gebruik geweest. Het gebied is weer geopend sinds 2014 en wordt bijgehouden door vrijwilligers. Het gebied is niet goed toegankelijk voor rolstoelen. Het arboretum is beroemd om zijn verzameling zilversparren en geurende struiken. Op de ondergrond groeien veel hosta's. Bron: Wikipedia. Website van de beheerders: [ klik hier ]. Voor een plattegrond: [ klik hier ]


Arboretum De Dreijen | Wageningen

De Dreijen is de oude campus van Wageningen University in de Nederlandse gemeente Wageningen. Bij het Gebouw met de Klok werd het Arboretum De Dreijen aangelegd. Toen omstreeks 1920 werd besloten het gebied tot ontwikkelen tot campus voor de toen nog jonge Landbouwhogeschool Wageningen, werden ten zuiden van de Rijksstraatweg onder architectuur van Cornelis Jouke Blaauw enkele gebouwen neergezet. De tuin behoort nu toe aan Het Depot en wordt beheerd door een stichting. Het arboretum is vrij toegankelijk tijdens openingsuren. Bron: Wikipedia. Over het Arboretum: [ klik hier ]. Meer over het Depot in 'Mooi rond Ede': [ klik hier ].


Arboretum Belmonte | Wageningen

Het Belmonte Arboretum is een botanische tuin te Wageningen. Het was lang een landgoed. In 1951 is het landgoed overgegaan naar de toenmalige Landbouwhogeschool Wageningen die het terrein als arboretum inrichtte. Tot augustus 2009 werd de bomentuin wetenschappelijk beheerd. De huidige tuin is vrij toegankelijk en biedt aan de rand een mooi uitzicht over de Nederrijn. Het arboretum is beroemd om zijn grote collectie rhododendrons. Bron: Wikipedia.


Arboretum Hinkeloord | Wageningen

Hinkeloord is een landhuis aan de Generaal Foulkesweg 64 in de Nederlandse gemeente Wageningen. In het gebouw is beeldengalerij Het Depot gevestigd. Het landhuis heeft de status van rijksmonument. In april 2000 verkocht de Universiteit Wageningen het landgoed Groot Hinkeloord aan een projectontwikkelaar. In de tuin is een verzameling bomen te bekijken. In 2004 trok beeldengalerij Het Depot in het pand. De tuin is vrij toegankelijk tijdens openingsuren. De tuin sluit aan en wordt beheerd door de beheerders van arboretum De Dreijen. Bron: Wikipedia. Meer over Hinkeloord in 'Mooi rond Ede': [ klik hier ].


Het arboretum van de toekomst

Op de Floriade van 2022 was een mogelijke oplossing te zien voor het steeds maar warmer worden van (binnen)steden: een snel te plaatsen en mobiel arboretum. De bomen worden in grote bakken geplaatst en de soorten kunnen aangepast worden aan de behoefte op die plek. Dit idee is ontwikkeld door de TU Delft. In Delft is in 2020 al zo'n arboretum geopend: [ kijk hier ].