Veldartillerie te paard vanuit Edese kazerne  |  Hoe zat dat?

Als je in Ede rondkijkt in het Arthur Koolkwartier, dan loop je zeker aan tegen de oude (paarden)stallen van de Edese artillerie. Al deze stallen zijn mooi gerenoveerd en nu in gebruik voor wonen en werken. De kazernes hier zijn geopend in 1908, een aantal jaren voor het begin van de Eerste Wereldoorlog. Na WO II werden de paarden vervangen door gemotoriseerde trekoplossingen.

Hoe ging dat in zijn werk, paarden in het leger? Het Platform Militaire Historie is gevestigd in een vroegere paardensmederij. Op deze pagina vooral; veel foto's, zodat je een goed beeld krijgt van hoe dit er vroeger toe ging in Ede.


Eén van de mooiste foto's uit het Edese archief | 1925

Deze foto, in 1925 gemaakt door Cornelis Hartgers op de Doesburgerheide, laat goed zien waarom er zoveel paarden nodig waren bij de Edese artillerie. Maar liefst 10 paarden trekken hier het stuk geschut (een 7-Veld vuurmond) over de heide heen. Op verzoek van kapitein Keppel-Hesselink, was Cornelis Hartgers die 12e januari 1925 meegegaan op oefening. Op de dag zelf was hij teleurgesteld over wat hij had kunnen schieten, maar later bleek dat hij deze foto veel kon verkopen aan de gelegerde militairen. Hij liet er later zelfs een ansichtkaart van maken. Bron: Gemeentearchief Ede.