Spoorwegovergang Ede-Wageningen | Hoe zat dat precies?

Bijna 100 jaar kon je met de auto de Stationsweg af gaan, het spoor oversteken en je weg vervolgen richting Bennekom. In 1981 opent de Albertstunnel in de Klinkenbergweg en daarna werd deze spoorwegovergang afgesloten. In 1983 opent het dan nieuwe station en wat rest is een moeilijk te doorkruisen voetgangerstunnel, iets ten oosten van de vroegere overgang. Het ligt in de verwachting dat vanaf 2025 er een nieuwe tunnel komt voor fietsers en voetgangers, in het verlengde van de Stationsweg. Maar hoe zag het er hier vroeger uit? Alle recente foto's: (c) Allard Bijlsma.


Situatie nu

De Stationsweg loopt nu dood op het spoor. Waar hotel De Witte Hinde stond, staat nu een appartementencomplex, met dezelfde naam.

Situatie toen | 1970

De blauwe stippellijn was de doorgaande weg naar en van Bennekom. De rode lijn was de toegangsweg tot het kazernecomplex. 

Nummers: (1)= station, (2)= hotel De Witte Hinde, (3)= toegangsweg kazernes, (4)= Parkweg, (5)= ENKA-terrein, (6)= Keetmolen, (7)= cafetaria.

Deze kaart uit 1976 toont de situatie vóór de aanleg van de Klinkenbergerweg en Albertstunnel. Bron: Esri.


Hoe zag dat eruit?

(1968) Zicht richting de Bennekomseweg. Bron: Gemeentearchief Ede.

(1968) Hotel De Witte Hinde (2) aan de Stationsweg. Bron: Historisch Museum Ede. 

(1970) Zicht op het oude station (1). Bron: Historisch Museum Ede. 

(1975) Zicht richting de Stationsweg. Bron: Historisch Museum Ede. 

(circa 1972) Hotel De Witte Hinde (2) aan de Stationsweg. Bron: Gemeentearchief Ede.

(1969) Zicht vanaf de Bennekomseweg. Het witte gebouw in het midden is hotel De Witte Hinde (2) Bron: Serc.


Hoe ziet dat er nu uit?

De noordkant van het station. Rechts hiervan komt vanaf 2025 een nieuwe tunnel voor fietsers en voetgangers. De huidige tunnel en de bebouwing verdwijnt.

De zuidkant van het station. Hier komt vanaf 2025 een nieuwe tunnel voor fietsers en voetgangers. De bebouwing verdwijnt.


En in de nabije toekomst?

Uitleg bij de kaart: (1)= toekomstige station Ede-Wageningen, (2)= toekomstige tunnel bij het station, (3)= toekomstige parkeergarage, (4)= toekomstig appartementencomplex ''t Hartogshof', (5)= toekomstige fiets- voetgangerstunnel, (6)= toekomstige kantoortoren (planvorming), (7)= 200 toekomstige appartementen (planvorming), (8)= appartementencomplex in aanbouw, (9)= gepland en appartementencomplex dat al gebouwd wordt, (10)= geplande kantoren voor het World Food Center.

Sfeerbeelden van het nu in aanbouw zijnde nieuwe station Ede-Wageningen. (c) Projectbureau station Ede-Wageningen.