19. De Beatrixbuurt en -park  |  Mooi Ede

Het Beatrixpark is vanuit de lucht het beste te herkennen van alle wijken van Ede. Eind jaren '30 werd de Beatrixkerk (1) al gebouwd en lagen de wegen er, maar pas na de oorlog werd de wijk echt gebouwd, pal op het Maanderzand. Het oude kerkelijke centrum de Open Haard (2) is vervangen door een medisch centrum. Kenmerkend zijn de jaren '50 flats aan de Anna van Burenlaan en Juliana van Stolberglaan (3) en de twee vijvers op het Beatrixplein. Op de plattegrond is goed te zien dat deze buurt planmatig is aangelegd, een unicum voor het Ede van net na WO II.  Bij (4) is de nieuwebouw van het ouderenwooncentrum het Maanderzand te vinden en daarnaast (4) het Marnix College, dat vanuit het centrum hier naartoe is verhuisd. Nog net op de kaart (6) is de Nieuwe Kerk te zien, ook een historisch kerk van Ede. Alle foto's: Allard Bijlsma. Basiskaart: openstreetmap.org.


Wil je meer weten over het kuuroord dat hier ooit lag, [ klik hier ]. Zie ook het uitgebreide verhaal van het ontstaan van de buurt bij [ Hoe Zat Dat? ].


De Beatrixkerk

Bij de opening heette de kerk Zuiderkerk. Na het gereedkomen van het Beatrixpark werd dit pas Beatrixkerk.


Het Beatrixpark

Beatrixlaan, gebouwd voor WO II

Beatrixlaan, gebouwd na WO II

Beatrixlaan, hier stond ooit een kuuroord

Gezondheidscentrum Willem de Zwijgerlaan

Hier stond vroeger de Open Haard

Nabij Beatrixkerk

Constantijnlaan, hier stond ooit een school

Margrietlaan, met kenmerkende beuken

Margrietlaan

Vroeger Padberg Mavo, nu Marnix College

Vroeger De Felua (CHE), nu Marnix College

Irenelaan


Beatrixplein

Linksaf: Irenelaan, rechtdoor: Beatrixlaan, rechtsaf: Margrietlaan. 


Flats Anna van Burenlaan en Juliana van Stolberglaan

Deze portiekflats zijn gebouwd rond 1959. Kenmerkend voor flats uit deze tijd, zijn de maximaal drie verdiepingen, in verband met het ontbreken van een lift. Bedoeling was het gebied tussen de twee straten groen te houden, maar later zijn daar toch huizen gebouwd.