51. De Zuid-Ginkel | Mooi rond Ede

Net buiten Ede, bij de Zuid-Ginkel, is een plek waar Edenaren graag heen gaan. Hier wordt gevliegerd en gewandeld. Er bevindt zich een schaapskooi (4) met kudde, een camping (5), horeca bij (5): Bloem en Juffrouw Tok). Er zijn drie monumenten die met de WO II te maken hebben. Eén voor de gevallenen van mei 1940 (5) en twee rond de airborne-landingen (3) en Slag om Arnhem (2), Elke september zijn er hier droppings van militairen en aansluitend een herdenking bij de gebeurtenissen van september 1944.

Parkeren kun je alleen bij (1), pal aan de N224. Vaak is er een snackwagen aanwezig. Via (6) loop je naar de raatakkers (celtic fields) en grafheuvels en de Mechelse Kuil en bij (7) zie je de uitgestrekte Ginkelse Heide. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma. Basiskaart: openstreetmap.org.


Schaapskooi De Ginkel

De schaapskudde is ovberdag op de Ginkele Heide te vinden en 's nachts en in het weekeinde op het grasveld naast de schaapskooi. Schapen die lammeren, vind je nog in de schaapskooi en er direct naast.


Monumenten WO II nabij de Ginkel

Gevallenenen | mei 1940

Te zien: Huzarenmonument (1940), Airbornemonument (1944) en Slag om Arnhem-monument (1944). Ieder jaar in september is hier een herdenkingsbijeenkomst, na afloop van het springen van >200 militaire parachutisten uit diverse landen.


Airborneherdenking | september

Elk jaar bezoeken zo'n 30-50.000 mensen de airborne-herdenking op deze plek. Ik heb er in 2023 een film van gemaakt, die je kunt bekijken vanuit YouTube. Ik heb zelf de droppingen al enkele tientallen keren bezocht. Helaas kan door het weer het springen worden uitgesteld of zelfs worden afgeblazen. Ook is de plek zelf niet bereikbaar met de auto. Vanaf vaste plekken rijden er dan bussen af en aan. Orienteer je dus goed vooraf.

 

Zie bij [ deze website ] wat het programma van dit jaar is. Rond de droppingen zijn diverse herdenkingen en worden activiteiten gepland.


Wandelingen in dit gebied