Moskeeën  |  Gebedshuizen  |  Markante gebouwen van Ede

In dit onderdeel aandacht voor beeldbepalende gebedshuizen in Ede. Bron van de teksten is voor een deel de Wikipedia. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


Al Mouahidin Moskee

Moskee Al Mouahidin is veel meer dan slechts een gebedsplaats voor moslims. Om de islamitische gemeenschap in Ede en omgeving te voorzien in haar behoefte, worden er voor de bezoekers verscheidene activiteiten georganiseerd. Ligt aan de rand van het grootste sportcomplex van Ede.

 


Turkse Moskee

De Turks-islamitische gemeenschap in Ede had sterke behoefte aan een nieuwe moskee ter vervanging van het verouderde gebouw dat ze in gebruik had. Na een lang voorbereidend traject startte begin 2016 de bouw van de nieuwe Turkse Moskee; in december van hetzelfde jaar is het gebouw opgeleverd.

De moskee is niet alleen een gebedshuis, maar ook bedoeld als buurtcentrum. Het gebouw biedt plaats aan ruimten voor verschillende maatschappelijke en buurtfuncties. Zo zijn op de begane grond van het gebouwbijeenkomstruimten, leslokalen, een bibliotheek en een winkel gesitueerd.