Zelf planten herkennen | met een app

Natuurlijk kun je met behulp van een planten gids of -zoekkaart zelf gaan achterhalen wat voor planten je tegenkomt, ikzelf doe dat sinds kort met de app 'Picture This'. Je maakt een foto van een bloem of blad en een paar seconden later weet je alles over deze plant. De app is zeer nauwkeurig en verkrijgbaar (tegen jaarlijkse betaling) in de app-stores op je smartphone. Andere plantenapps zijn: Blossom en LeafID (niet zelf getest).


Het jaargetijde bepaalt wat je wanneer ziet

Het jaargetijde dat je rondkijkt bepaalt welke planten je goed ziet en in welk stadium ze zijn. 

In bovenstaand voorbeeld zie je hetzelfde plekje in Het Witte Hindepark op 7 mei (veel bloeiend fluitenkruid) en op 27 mei (vooral bloeiende grassen en wat koekoeksbloemen). Wat je op een plek ziet is grotendeels afhankelijk van de grondsoort ter plaatse, maar ook de hoeveel vocht en licht op deze plek. Veel planten komen er door zaadjes die meegevoerd zijn met de wind of een vogel. Soms heeft iemand planten van elders meegenomen en soms heeft de gemeente er een zak bloemzaak uitgestrooid. In het Witte Hindepark zijn door een omwonende meer dan 1000 bloembollen geplant. Die zie je aan het begin van de lente.

Bloeiende Narcissen en Hyacinten | 16 maart

Deze tulpen gaan bijna bloeien | 25 maart

Overal plukjes met Narcissen | 18 maart

De twee foto's van de paardenbloem tonen de plant in de bloei- en de zaadfase. Die fases volgen elkaar snel op. Een gebied kun je dus het beste meerdere keren per jaar bekijken op aanwezige planten. Ze zien er elke keer weer anders uit en je ziet ook steeds weer andere planten.


Werken met de app Picture This

Je maakt een foto van een plant door te drukken op het camera-icoontje. Het is verstandig mappen aan te maken en elke foto die je maakt, toe te wijzen aan een map. Zo heb ik aparte mappen voor het WFC en het Witte Hinde Park. Klik je op een foto van een plant, dan krijg je daar alle informatie bij. Ook handig om tips te krijgen voor het onderhoud van de plant, als je die in de tuin of je huiskamer fotografeert. Je kunt bijvoorbeeld goed zien of de plant tegen vorst kan. De app ziet zelf of een plant ziek is en geeft dan onderhoudsadvies. Er zijn van dezelfde maker ook apps voor het herkennen van insecten of het raden van de vogel op basis van hun gezang. Andere plantenapps zijn: Blossom en LeafID (niet zelf getest).