Ede in 1624 | Oude kaarten

Er zijn maar weinig echt oude kaarten, waar Ede op staat vermeld. Op onderstaande kaart van een Spaanse veldtocht in 1624, net na het 12-jarigbestand in de 80-jarige oorlog, is de naam Ede te zien. Dat is vrij uniek, want Ede stelde toen helemaal niets voor in Nederland. Er staat bij vermeld: 'heeft den vyant 26 huyfen afgebrant'. Dat gebeurde vaker, als een vijand door je gebied trok. Men plunderde standaard de bevolking in die gebieden. In 1648 was de 80-jarige oorlog voorbij en staan we aan het begin van wat we nu Nederland noemen. Meer over deze inval in de [ Wikipedia ].


Deze tekening uit het gemeentearchief van Ede, is zeer waarschijnlijk afkomstig uit het Duitstalige werk Österreichischer Lorberkrantz oder Kayserliche Victori van Michael Caspar Lundorpen is gemaakt in 1625. Dit was een soort jaarboek met alle gedenkwaardige gebeurtenissen van het vorige jaar, die binnen het Heilige Roomse Rijk plaatsvonden. Onze gebieden maakten in die tijd deel uit van dit Rijk.

 

Kaart: Gemeentearchief Ede.

Als we inzoomen zien we onder meer Lunteren en de versterkte buitens Hoekelum en Harsselo en ook de Mossel, richting Wolfheze. De weg die gestippeld is ingetekend was de Hessenweg, in die tijd de hoofdroute vanaf Arnhem naar Amersfoort. Logisch dus dat de legers langs Ede kwamen.

 

Kaart: Gemeentearchief Ede.

 

Klik [ hier ] voor een inzoombare PDF (zwart-wit).