Kunst rond de Oude Kerk  |  Kunst en cultuur

In dit onderdeel aandacht voor de vele kunstvoorwerpen die het straatbeeld van het Edese centrum sieren. Het is ondoenlijk hier alles te tonen, maar ik zal de lijst regelmatig uitbreiden. Alle kunst op straat is terug te vinden in deze kaart: [ klik hier ] Daar komen ook alle beschrijvingen vandaan. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


ROND DE OUDE KERK

De twaalf apostelen | Eric Claus (1994)

Rondom de Oude Kerk staan 12 kleine beelden op granieten sokkels. Zij stellen de Twaalf Apostelen voor. De apostelen zijn verbeeld door gebruikmaking van de symbolen die hun herkenbaar maken. Op de granieten onderkant waar de bronzen beeldjes op zijn geplaatst staan voor de duidelijkheid de namen van de betreffende apostel gebeiteld. Elk symbool is in negatief uitgebeeld en abstract verwerkt. De toeschouwer moet om het symbool te kunnen zien zoeken naar de lege ruimte, die in het brons is uitgespaard. De beelden hebben een sterke reliëfwerking wat een kenmerk is van het werk van Eric Claus. Oorspronkelijk stonden de beeldjes op de sluitstenen van de muurtjes die rondom de kerk stonden. 


Je t'aime | Klaas Gubbels ( 2008)

De titel van het in cortenstaal uitgevoerde object lijkt een schalkse verwijzing naar het gewaagde liedje van Serge Gainsbourg. Als geboren tekenaar weet Klaas Gubbels de vlakke dimensie, met het gevaar van een statische uitbeelding, in zijn werken door een vervreemdend perspectief te vermijden. 


Point Growth | Lim Dong-Lak (2014)

Point Growth - groeipunt - staat symbool voor het leven. Het kunstwerk is als een zaadje dat openbarst en waaruit nieuw leven voortkomt. Symbool van de natuur in het centrum van Ede, als hoop en verwachting voor de toekomst. Het kunstwerk gaat door zijn spiegelende oppervlak naadloos over in zijn omgeving. Het licht wordt gereflecteerd door het oppervlak. De voorbijgangers en de hele omgeving worden erin weerspiegeld. Het kunstwerk nodigt uit om bij stil te staan en om eromheen te lopen. Het beeld is gemaakt door de Zuid Koreaanse kunstenaar Lim Dong-Lak. Lim Dong-Lak is geïnteresseerd in wat visuele vormen kunnen toevoegen aan de stedelijke omgeving en hun positieve bijdrage daaraan. 


Meridiana | Helaine Blumenfeld