Het dak op  |  de stad van de toekomst

Met een beetje fantasie kun je een stad zien als een levend landschap, een rif. Dat biedt niet alleen onderkomen aan de mens, maar ook allerlei andere soorten van leven. Op de platte daken van grotere gebouwen kun je stadstuinen aanleggen, wind- en zonne-energie opwekken, kleine parken en groene dakterrassen aanleggen. Hiermee wordt de warmte getemperd en komt er ruimte voor bijen en andere insecten. Tijdens de Rooftopwalk Rotterdam in het voorjaar van 2022, kon je over de daken van kantoren lopen en ideeën opdoen over hoe je daken kunt vergroenen. Alle foto's van de rooftopwalk: (c) Allard Bijlsma.


Voorbeeld | appartementencomplex De Witte Hinde

Bij het station van Ede-Wageningen staat sinds 1991 het appartementencomplex De Witte Hinde. In die tijd was er weinig oog voor het duurzaam bouwen. Op het dak liggen looppaden van grindtegels en de rest is opgevuld met grind. Zonder grote aanpassingen te hoeven te doen, is dit dak eenvoudig te voorzien van ruim 150 zonnepanelen. De overgebleven ruimte tussen de panelen en de ruimte op de vele kleine platte daken, kunnen worden voorzien van sedumbakken en een moestuin in plastic bakken. Onderhoud aan de daken blijft zo prima mogelijk. Bewoners kunnen heerlijk tuinieren op het dak. Ik zou zeggen: doen!

Goed te zien is dat het dak is opgebouwd uit tientallen stukjes plat dak. (c) van deze foto's: Funda.nl  | 2022.


Een verduurzamingsplan voor de buitenkant van het gebouw De Witte Hinde is snel gemaakt.

Uitleg bij tekening:

(1) Liftkoker en toegangsdeur tot dak,
(2) zonnepanelen op muur zuidkant liftkoker,
(3)  zonnepanelen op muur zuidkant van het gebouw,
(4) opslag regenwater van dak liftkoker
(5) opslag energie in batterijen in liftkoker
(6) afkoppeling regenpijpen, water wordt gevoerd naar Witte Hindepark

grijs= zonnepanelen,
lichtgroen= sedum,
donkergroen= voedseltuin, wandelroute en zitbankjes.

Basisbron foto: Google Maps.


Rooftopwalk Rotterdam | het dak op

De gemeente Rotterdam organiseerde in 2022 met diverse partners de Rotterdam Rooftop Walk, een route op dakniveau inclusief een luchtbrug tussen WTC Rotterdam en de Bijenkorf. Bedrijven en non-profitorganisaties laten op de daken hun nieuwste dakinnovaties zien, onder andere op het gebied van groen, water, energie-opwekking en woon- en verblijfsruimte op daken. Ook kunstenaars en wetenschappers verbeelden de toekomst van het dak en de stad. Feitjes: lengte route totaal: 600 meter. Traptreden tot het hoogste punt (vanaf de stoep): 144. Traptreden totaal: 444. Hoogte luchtbrug: 29,5 meter. Breedte loopgedeelte luchtbrug: ca. 2 meter