Zuidplein

Het Zuidplein wordt na de 'omklap' van station in Ede-Wageningen, in februari 2024, fors aangepakt. Via deze pagina houd ik je op de hoogte van de ontwikkelingen hier. [ Zie hier ] voor de parallelle ontwikkelingen op het Noordplein. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


Maart 2024-2025 | fietsroutes

Deze kaart geeft aan hoe vanaf 2025 de fietsroutes naar en van de nieuwe fietsenstalling van het station, op het Zuidplein zullen lopen.

Uitleg bij de nummers: (1)= snelfietsroute door de Westtunnel, die in augustus 2024 wordt ingeschoven, (2)= Oude Bennekomseweg vanaf de Emmalaan, (3)= aanrijroute vanaf (1) en (2) naar het station, (4)= snelfietsroute Veenendaal-Arnhem, via het fietspad langs de spoorlijn, (5)= de Klinkenbergerweg. (6) geeft het spoor langs perron 5 aan. Kom je dus vanaf de Stationsweg, dan volg je de tunnel en gaat dan rechts via (3) omhoog tot aan het spoor en daar ga je rechts. In het gebied worden zo'n 25 bomen bij geplant en de rest wordt voorzien van gras en lage begroeiing. Basiskaart: EdesPoort.


Juni 2024 | toegang naar tunnel

Er is een toegang gegraven naar de huidige tunnel toe. Eind juli wordt begonnen met het weg trillen van de oude tunnel. Links daarnaast komt de nieuwe tunnel en het nu gegraven talud, wordt daarna de opgang voor fietsers en voetgangers. Helaas moeten we na augustus nog lang wachten voor we van de tunnel gebruik kunnen gaan maken.


Mei 2024 | ingang spoortunnel

Deze foto's: 14 mei 2024. De rest van het beton wordt vanaf eind juli weg getrild, op het moment dat er een treinvrije periode is. Half augustus worden vanaf de andere kant drie nieuwe tunneldelen hier ingereden. Die zullen samen de Westtunnel gaan vormen.


April 2024 | afbraak fietsenstalling een feit

Laatste stukje streetart bij het station. Binnenkort gaat deze oude toegang tot de stationstunnel ook weg. Datum: 22 april 2024.


April 2024 | afbraak overkapping

Maandag 15 april is een start gemaakt met de afbraak van de oude stations toegang aan de zuidzijde.


Maart 2024 | fietsenstalling

Eind maart is de oude loods achter de historische fietsenstalling op het Zuidplein verwijderd. Vanaf het Zuidplein heb je nu vrij zicht op perron 5.


Februari 2024 | loop- en fietsroute