ENKA-terrein | plannen | stadsonwikkeling Ede

Het ENKA-terrein beslaat het gebied van de vroegere ENKA-(AKZO)fabriek in Ede-Zuid, tegenover station Ede-Wageningen. De fabriek opende in het  jaar 1922 en was al snel de grootste fabriek in Nederland. In 2002 sloot AkzoNobel de fabriek en sinds die tijd lag dit gebied braak. In 2008 werd begonnen met de sloop van een groot deel van de gebouwen. Enkele gebouwen bleven behouden. Voorbeelden zijn het kantinegebouw en het EHBO-gebouw. Van het carré-deel werd een deel ingericht voor De Fietser bleef een deel van het front behouden. In 2021 en 2022 werd dit de voorgevel van een reeks huizen. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


Kaart laatste projecten

Uitleg bij de kaart: (1)= bouw appartementen achter gevel carré (eindfase), (2)=verbouw EHBO-gebouw (gereed), (3)= verbouw kantinegebouw (bezig), (4)= bouw appartementen Woonstede (bezig), (5)= appartementencomplex Hartogshof (planfase), (6)- nieuw station Ede-Wageningen (in aanbouw), (7)= parkeergarage (gepland).


Kaart ENKA-buurt

Uitleg bij de kaart: (1)= station Ede-Wageningen, (2)= ingang ENKA, (3)= gebouw De Fietser, (4)= vroegere vloeivelden, (5)= Noot personenvervoer, (6)= HORA-kantorenpark, (7)= De Reehorst, (8)= Stingerbol. De zwarte lijn is de grens van de ENKA-buurt. Rood is de oorspronkelijke fabriek uit 1922. Blauw is daarna aangebouwd, waarna (2) de hoofingang werd. De rode bollen zijn de twee schoorstenen, die beiden behouden zijn gebleven.


Sfeerbeeld ENKA-buurt

Foto's uit 2021.