In dit onderdeel aandacht voor onderwerpen die met de geschiedenis van de periode van de tweede wereldoorlog (1940-1945) te maken hebben. In diverse musea wordt aandacht besteed aan Ede tijdens de WO II: [ naar overzicht musea ]. Ik heb vijf onderwerpen uitgelicht, bereikbaar via een knop hieronder. Daaronder aandacht aan de diverse monumenten in Ede rond de WO II. Alle recente foto's (c) Allard Bijlsma.
Duitse militairen in Ede
Tijdens de bezettingstijd maakte het Duitse leger gebruik van de Edese kazernes. Zo waren in de Johan Willem Friso en de Mauritskazerne eenheden van de Kriegsmarine gestationeerd. Op deze foto in het openluchttheater, is een ceremonie aan de gang van een Schiffstammabteilung (eedaflegging). Je ziet vlaggen met hakenkruizen, een muziekkapel en in het gelid staande matrozen.
Bron: Historisch Museum Ede.
Op 12 mei 1940 vestigen zich Duitse legereenheden op de Edese kazernes. De meeste van de zeven kazernes, gebouwd tussen 1904 en 1940, krijgen dan Duitse namen. De Simon Stevinkazerne wordt de Langenberg Kaserne. Deze is bijna gereed en wordt onder Duits gezag afgebouwd. De Elias Beeckmankazerne behoudt haar naam. In beide kazernes vestigt zich de Waffen-SS (speciale Duitse eenheden). De artilleriekazernes (Arthur Koolkazerne, Van Essenkazerne en P.L. Bergansiuskazerne) vormen als Bismarck Kaserne het onderkomen van de Ortskommandantur (bureau van de Duitse plaatselijke militaire commandant) en verschillende Wehrmacht-eenheden. De Kriegsmarine leidt matrozen op in de oude infanteriekazernes (de Johan Willem Friso kazerne en de Maurits kazerne). Deze worden omgedoopt tot Kommodore Bonte Kaserne. Bron: Bezoek-Ede.nl
TOEN: mei 1940. De eerste Duitse troepen marcheren Ede binnen. Bron: Platform Militaire Historie Ede.
Matrozen van de Duitse marine achter de Willem Frisokazerne. Bron: Platform Militaire Historie Ede.
Mausoleum Paasberg | 1940-1945
Diverse oorlogsmonumenten | 1940-1945
Paasberg | Joods monument
Molenstraat | Monument voor onderduikers
Nieuwe Stationsstraat | Bevrijdingsmonument
In muur Oude Kerk | Bevrijdingsmonument