39. Poortwachter en geluidswal | Mooi Ede

Sommige mensen zullen dit geen mooi plekje vinden, maar bij de Poortwachter bruist het van het leven. Vanaf het viaduct heb je een prachtig uitzicht op de A12, de daar startende Parklaan, de carpoolplaats en de geluidswal, met daarop een wijngaard en erin een bioscoop. Over de geluidswal kun je mooi wandelen en fietsen, met een uitzicht over de wijk de Rietkampen. Alle foto's: Allard Bijlsma. 


Poortwachter

De Poortwachter is een viaduct over de A12 bij Ede. De pylonen zijn bijna 40 meter hoog en de brug is 110 meter lang. Bij de opening was het met 51 meter de breedste tuibrug van Europa. Het ontwerp van het viaduct is van de hand van A. Krijgsman van adviesbureau ABT uit Arnhem. Krijgsman werd bijgestaan door architect Hans ter Beek van bureau Op ten Noort Blijdenstein. Voor Krijgsman was het de laatste opdracht voor zijn emeritaat. Hij was onder andere betrokken bij het ontwerpen van de Erasmusbrug in Rotterdam, de Lingebrug bij Gorinchem en het GelreDome. Gekozen werd voor een tuibrug, een brugtype waarbij het dek aan kabels of stangen vanuit palen (pylonen genaamd) is bevestigd. Voor Ede werd vanwege de grote breedte gekozen voor drie pylonen. De totale bouwsom bedroeg € 14.820.000,- en in november 2000 werd gestart met de uitvoering. Bron: Wikipedia.


Geluidswal A12


Aansluiting op de Hoekelumselaan

Sinds april 2024 is het mogelijk vanaf de zuidkant van de Poortwachter een nieuwe weg te nemen naar Ede-Oost en -Centrum. Deze nieuw weg loopt via de Hoekelumse Eng en de Klinkenbergerweg en was eerder bekend onder de werknaam 'Parklaan'.  Deze foto's zijn van de aanleg in 2023.

Deze foto's zijn van begin 2024.