Bomenkaart Ede

De gemeente Ede heeft alle oude en grote bomen in kaart gebracht, voor elke hoek van de straat en in elke tuin. Wil je een (naar eigen mening) weinig waardevolle boom als een Esdoorn kappen, maar op de gemeentelijke kaart staat die aangegeven als 'Waardevol', dan is de kans klein dat je een snoei- of kapvergunning krijgt. Van een boom met het predicaat 'Monumentaal' moet je sowieso afblijven. Op deze manier probeert de gemeente het groene beeld van Ede te bewaren en dat is misschien maar goed ook. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.

Zelf bomen op kaart bekijken:
Website monumentale en waardevolle bomen: https://geo.ede.nl/index.php?@Monumentale-bomenkaart. 
Website alle bomen in de openbare ruimte: https://openbomenkaart.org/obk.htm?data=ede 


Bomenkaart | alle bomen in de openbare ruimte

Edenaar Alexander Kraaij heeft bij de gemeente alle data rond ruim 63.000 bomen in Ede opgevraagd. De non-profit organisatie OpenBomenkaart.org heeft er vervolgens een interactieve kaart van gemaakt, met links naar de Wikipedia-pagina van elke boomsoort en een zoekfunctie op soort. Rechtsonder kun je van basiskaart wisselen. Rechtsboven kun je zien welke bomen het meeste voorkomen binnen Ede. Via het [#] hekje kun je naar bomen zoeken en die laten oplichten.

Naar de bomenkaart: https://openbomenkaart.org/obk.htm?data=ede 

Op de kaart zie je het gebied rond de flat Belvédère, aan de Dennenlaan. Aangeklikt is een fijnspar. Via 'Klik op meer info' krijg je ingangen naar Wikipedia-informatie en Wikimedia foto's. Elke boom heeft een nummer. De exacte coördinaten staan erbij aangegeven. 

De eik komt veruit het meeste voor binnen Ede en binnen de eiken is de zomereik het meest populair. Deze boomsoort wordt ook het meest bij geplant, terwijl exoten als de Amerikaanse eik langzaamaan zullen gaan verdwijnen. Bij de berken komt de ruwe berk het meest voor.

De Fijnsparren naast de Belvédère, zoals aangegeven in de kaart.

Dankzij de kaart ontdekt: Amerikaanse Amberbomen aan de Laan 1933.


Minder bekende eikensoorten binnen Ede

Moseik | Wilhelminalaan.

Moseik | Wilhelminalaan.

Moeraseik | Prins Bernhardlaan.

Moeraseik | Bergansiuslaan

Hongaarse eik | Willem de Zwijgerlaan.

Hongaarse eik | Willem de Zwijgerlaan.

Wintereik | Verbindelaarsweg. 

Wintereik | Verbindelaarsweg. 


Bomen op het World Food Center

Naast en achter de Frisokazerne staan drie zogenaamde Sequoia's, ook wel mammoetbomen genaamd. Bij het inplannen van nieuwe bebouwing, zullen deze bomen bewaard blijven. Er staan dan ook hekken omheen nu (maart 2023).


Zelf bomen herkennen

Om bomen te herkennen, gebruik ik de app 'Picture This' die elke binnen-en buitenplant herkent, maar ook elke boomsoort. Links zie je de Mammoetboom achter de Frisokazerne en rechts een uitkomende Noorse esdoorn, die achter de Mauritskazerne staat. Als een boom nog geen blad heeft of niet bloeit, is hij (voor mij in ieder geval) soms moeilijk te herkennen. De app heeft daar geen moeite mee; een foto van een knop of een stuk bast is voldoende. [ naar App Store iPad ] - [ naar Google Play ]

Wil je bomen herkennen in hun winteruiterlijk, dan is het boek 'Winterflora | bomen en struiken' van Dirk Slagter (2013) een must. Alle deelnemers van de postcodeloterij hebben in 2022 het boek 'Bomen & Struiken in Nederland' kado gekregen. Achterin zit een handige losse veldgids voor de meest in Nederland voorkomende soorten.