Bomenkaart Ede

De gemeente Ede heeft alle oude en grote bomen in kaart gebracht, voor elke hoek van de straat en in elke tuin. Wil je een (naar eigen mening) weinig waardevolle boom als een esdoorn kappen, maar op de gemeentelijke kaart staat die aangegeven als 'Waardevol', dan is de kans klein dat je een snoei- of kapvergunning krijgt. Van een boom met het predicaat 'Monumentaal' moet je sowieso afblijven. Op deze manier probeert de gemeente het groene beeld van Ede te bewaren en dat is misschien maar goed ook. Zelfs als de gemeente een boom wil kappen, kun je dat actief voorkomen. [ zie hier mijn artikel in de Edese Vos ]. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.

Zelf bomen op kaart bekijken:
Website monumentale en waardevolle bomen: https://geo.ede.nl/index.php?@Monumentale-bomenkaart. 
Website alle bomen in de openbare ruimte: https://openbomenkaart.org/obk.htm?data=ede 


Bomenkaart | alle bomen in de openbare ruimte

Edenaar Alexander Kraaij heeft bij de gemeente Ede alle data rond 85.000 bomen in de gemeente opgevraagd. De non-profit organisatie OpenBomenkaart.org heeft er vervolgens een interactieve kaart van gemaakt, met links naar de Wikipedia-pagina van elke boomsoort en een zoekfunctie op soort. Rechtsonder kun je van basiskaart wisselen. Rechtsboven kun je zien welke bomen het meeste voorkomen binnen Ede. Via het [#] hekje kun je naar bomen zoeken en die laten oplichten.

Naar de bomenkaart: https://openbomenkaart.org/obk.htm?data=ede 

Op de kaart zie je het gebied rond de flat Belvédère, aan de Dennenlaan. Aangeklikt is een fijnspar. Via 'Klik op meer info' krijg je ingangen naar Wikipedia-informatie en Wikimedia foto's. Elke boom heeft een nummer. De exacte coördinaten staan erbij aangegeven. 

De eik komt veruit het meeste voor binnen Ede en binnen de eiken is de zomereik het meest populair. Deze boomsoort wordt ook het meest bij geplant, terwijl exoten als de Amerikaanse eik langzaamaan zullen gaan verdwijnen. Bij de berken komt de ruwe berk het meest voor.

De Fijnsparren naast de Belvédère, zoals aangegeven in de kaart.

Dankzij de kaart ontdekt: Amerikaanse Amberbomen aan de Laan 1933.


Minder bekende eikensoorten binnen Ede

Moseik | Wilhelminalaan.

Moseik | Wilhelminalaan.

Moeraseik | Prins Bernhardlaan.

Moeraseik | Bergansiuslaan

Hongaarse eik | Willem de Zwijgerlaan.

Hongaarse eik | Willem de Zwijgerlaan.

Wintereik | Verbindelaarsweg. 

Wintereik | Verbindelaarsweg. 


Bomen op het World Food Center