Uniek sneeuwrecord | kort verhaal

Kort verhaal, uit de bundel 'Een schetsboek van leven',  geschreven op 6 januari 1983, n.a.v. een stuk in een Edese krant. Auteur: Allard Bijlsma.


6 januari 1982 : overal in het land sneeuwt het, behalve in de gemeente Ede. 7/8 januari idem. Pas op janari valt er meer 6 mm sneeuw perwijl er in de de dagen in de omliggende gemeentes zeker 10 mm per dag was gevallen. Een jaar later staan de landelijke kranten er vol van : 'Uniek sneeuwlaagtecord, alléén in Ede'.

Er zijn er maar een paar in diezelfde gemeente die weten wat hier de oorzaak van is. Jazeker, een weddenschap! En die is gewonnen. Een flink geldbedrag is de piloot van het privé-vliegtuig rijker geworden. Eigenlijk erg simpel wat hij heeft gedaan. Even het boek 'weer op bestelling' van Green lezen en klaar is Kees. Opstijgen als er onderkoelde wolkenvelden aan komen drijven en wat metaaloxyde rondstrooien. De wolken blijven zo in negen van de tien gevallen intakt en drijven over zonder noemenswaardige neerslag los te laten.

Zo heeft deze ene man kunnen bewerkstelligen dat er in Ede het minste neerslag in de vorm van sneeuw viel, over het hele land berekend. Toen dit artikel in de Edese krant verscheen werd de weddenschapswinnaar overstroomd met aanklachten. Een langlaufvereniging die haar tochten over de Edese Hei is de mist had zien gaan en een gedupeerde verkoper van ski's voor deze langlaufers waren daar maar enkele van. Onze piloot mocht de weddenschap dan wel gewonnen hebben; de rechter verzocht hem vriendelijk doch nadrukkelijk dit geld maar weer uit te geven ... Dit jaar zal er ongetwijfeld weer even veel sneeuw vallen als in de naburige gemeentes!

Sneeuw in het Edese Bos | 2022 | foto's: (c) Allard Bijlsma.