De hoogte in met hout en groen  |  de stad van de toekomst

Op de Floriade van 2022 waren diverse voorbeelden te zien van grote complexen die of in hout waren opgebouwd of waarvan de gevels waren bedekt met vegetatie. In Ede verschijnen de komende jaren ook dergelijke gebouwen, als eerste bij het World Food Center (achter de Frisokazerne). Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


Groene hoogbouw

Door de steeds verdere opwarming van steden, kan het een idee zijn de gevels van grote gebouwen te 'bekleden' met groen. Een voorbeeld hiervan is Hogeschool Aeres, op het Floriade 2022-terrein. In Ede komt groene 'hoogbouw' in het gebied van de Veluwse Proeftuin (World Food Center).


Groots bouwen in hout

Bouwen met hout is al vele tientallen eeuwen oud, maar beleeft nu weer een revival. Op de Floriade 2022 waren diverse voorbeelden te vinden van groots bouwen in hout. In Ede komen vier houten kantoren op het World Food Center en ook de overkapping van het nieuwe station Ede-Wageningen wordt in hout uitgevoerd.


Gepland op het WFC: gebouwen Alfa, Bravo, Charlie, Delta

Achter de Frisokazerne worden (in 2023?) vier nieuwbouwpanden: Alfa, Bravo, Charlie en Delta (uit het NAVO-alfabet), gerealiseerd. De duurzame houten gebouwen krijgen een totale oppervlakte van 6.000 m2 bvo. DELTA is een bedrijfsverzamelgebouw dat een duurzame, groene, gezonde en inspirerende werkomgeving biedt voor ondernemers en organisaties die willen ontwikkelen en ontmoeten. Het gebouw wordt voorzien van hoogwaardige ontmoetingsruimten en voorzieningen, zoals een atrium, werkcafé en vergaderruimten. Totaal is er circa 3.555 m² kantoorruimte beschikbaar, verdeeld over de begane grond en drie verdiepingen.

Voor meer informatie: [ PDF gebouw Delta ] en [ website WFC ]

Bron (basis)kaartje: WFC.

Aan de Parklaan wordt reclame gemaakt voor het D-gebouw van de vier te bouwen kantoren. Cmc is een vastgoedbelegger.

Zo gaan de gebouwen er ongeveer uit zien. Bron: https://worldfoodcenter.net/ 

Ligging van de houten nieuwbouw ten opzichte van het nieuwe station. Bron: https://worldfoodcenter.net/