1940 | de meidagen van WO II

In dit onderdeel aandacht voor onderwerpen die met de geschiedenis van de eerste periode van de tweede wereldoorlog (1940-1945) te maken hebben. In diverse musea wordt aandacht besteed aan Ede tijdens de WO II: [ naar overzicht musea ]. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


Monument 1940 | herberg Zuid-Ginkel

In mei 1940 zijn op de Edese kazernes enkel huzaren (militairen te paard of fiets) gelegerd. Als in de nacht van 10 mei 1940 de Duitsers Nederland binnenvallen, is het hun taak zoveel mogelijk tijd te winnen, zodat de hoofdverdediging in de Grebbelinie kan worden ingericht. Om zijn mannen de gelegenheid te geven weg te komen neemt kornet Van Limburg Stirum de Duitsers onder vuur. Als zijn munitie op is, geeft hij de strijd op en geeft zich over. Bij de voordeur wordt hij zonder pardon neergeschoten. Korporaal Bonkerk en huzaar Dijkers overkomt hetzelfde bij de zijdeur.

TOEN: 10 mei 1940. De drie Duitse pantserwagens die oprukten richting de Herberg Zuid-Ginkel en de huzaren aldaar verjaagden.

TOEN: 1940. In de namiddag van 10 mei trekken de huzaren zich terug voor de oprukkende Duitsers. Ze trekken naar de Grebbelinie ter hoogte van De Klomp. Bron: Gemeentearchief Ede.

TOEN: 2010. De gedenksteen zat oorspronkelijk ingemetseld in de muur van de herberg. Sinds 2016 zit hij in een losstaande gemetselde sokkel. Bron: Gemeentearchief Ede.

NU: 2021.