Infoborden | communicatie  rond infrastructuur

De gemeente Ede en veel bedrijven die hier werken, communiceren graag en veel via felgele borden met de bewoners. De makers van deze borden hebben soms geen eindredacteur in hun team of gebruiken geen spellingcorrectie, wat soms interessante borden oplevert. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


Gezien in april 2024 | nachtelijke afsluiting Albertstunnel

Verwarrend is dat overdag nog eens vele borden van de weg zijn afgedraaid, maar als je oog er toch op valt, ben je direct in opperste staat van verwarring. Nergens op deze borden staat voor wanneer ze gelden. Horen ze zo omgedraaid (ja) of geldt dat voor het nu (nee). Er is verderop wel een aankondiging te zien; maar lees je de onderste twee regels als je hier met 50 (30 even verderop) langs rijdt? Ik gok van niet. Maar wat lees je dan wel? De hele dag afgesloten dus ...

Gezien in april 2024 | rond de Klinkenbergerweg

CADO? Ik moest even googelen: dit bord suggereert een doorgang (meestal in een vangrail) en geeft aan dat noodzakelijk vervoer, zoals een ambulance, hier doorheen kan. Maar is dat zo hier?

De weg lijkt me toch echt niet toegankelijk nu (16 april 2024). Ze zullen er echter wel langs kunnen gok (hoop) ik.

Dit bord suggereert dat je hierna rechtdoor of rechtsaf kunt.

Ga je echter rechtdoor, dan rij je direct tegen dit bord aan.

Overal rond het oude station hangen verwijzingen naar de nieuwe P&R. Die gaan we dan dus maar volgen ...

... maar op het 'moment suprême' hangt de cruciale verwijzing (naar links) aan de verkeerde kant van de weg (rechts) en door het 'Doorgaand verkeer' (met pijl naar rechts) word je extra op het verkeerde been gezet. Op het moment dat je dit ziet, kun je al niet meer naar links. 

Wie wil hier op de Stationsweg met de fiets 'richting Apeldoorn'?

De veelheid van borden maakt dit kruispunt verwarrend. Je moet echt afstappen, het geheel in je opnemen en dan rustig de goede weg kiezen.

Voetgangers moeten hier oversteken om bij het station te kunnen komen.

Maar moeten dan wel hier (zeer onveilig) oversteken. Dat kan niet de bedoeling zijn. Dit is de enige looproute vanaf het noorden van Ede naar het station ...

Gezien in april 2024 | rond het Noordplein

Het woord Station wijst naar Ede-Centrum, terwijl je bij Ede-Wageningen moet uitkomen. De schrijfwijze is Cappadocia (Engels) of Kapadokya (Turks). In dit geval heeft het restaurant echter zelf deze schrijfwijze gekozen. 

Als je voor de Mauritskazerne lopend afbuigt naar de Klinkenbergerweg  en daar oversteekt bij de stoplichten, loop je tegen dit bord aan, wat verkeerd om staat. Sinds een paar weken mag je hier ineens niet meer langs lopen. Maar hoe moet je dat aan de achterkant van dit bord zien?
NB. Een uur later stond dit bord weer juist ....

Gezien in april 2024 | rond het Zuidplein

Het enige bord dat ik specifiek voor rolstoelgebruikers heb gezien. Staat op de Oude-Bennekomseweg, maar onduidelijk is waarom exact daar. Alle andere borden combineren dit met voetgangers.

Dit bord klopt niet. Je kunt gewoon over het Zuidplein naar de fietsenstalling en het station, zowel te voet als met de fiets. Het suggereert dat je moet omlopen via de Emmalaan, wat (gelukkig) niet zo is.

Gezien in april 2024 | rond het Polar Bearsplein

Ok, ok, ok ... het is me duidelijk: je mag hier alleen te voet langs ....

Werkzaamheden zijn hier al afgerond.

Dit bord is bedoeld voor de avonduren maar suggereert nu dat je per fiets hier niet meer langs mag, wat overdag dus prima mag. Sterker nog, dit is de enige fietstoegang (na oversteken) tot het Polar Bearsplein nu.

Dit bord klopt 2x niet: als je de fiets wilt meenemen in de trein, moet je hier links in plaats van rechts. Wil je de fiets onoverdekt stallen dan moet je links en dan deze weg terug nemen (aan de overzijde) en dan rechts via het WFC-terrein naar de onoverdekte stalling. 

Gezien in 2024 | diversen

Gezien aan de Bosbeshof | april 2024. De eindredacteur had een dagje vrij.

Dit bord staat aan de Gildestraat. Hoezo fietsverkeer naar Bennekom? Situatie april 2024.

Je komt met 80 km per uur aanrijden vanuit Ede over de N224 en je wilt (uit de macht der gewoonte) rechtsaf naar de schaapskooi of je rijdt hier gewoon langs. Kun je dit in een seconde lezen? Of gaan we even googelen vanuit de auto? Of een vergrootglas erbij halen?


2023

Soms ben je er al aan voorbij gefietst, voordat je alles hebt kunnen lezen. 

Hier hebben ze net een bord geplaatst, rond de airborne-herdenking in september (elk jaar). Deze borden kunnen ze dus hergebruiken.


2022

Je denkt aan een 1 april grap, maar dit bord was speciaal gemaakt voor een spelweek voor kinderen op het WFC-terrein.