Bennekom  | Oude wegen nog zichtbaar

Bennekom was tot het jaar 1945 een klein dorp en is pas toen gaan uitgroeien. Nieuwbouwwijken werden plompverloren neergezet in eeuwenoude bewoningsgebieden. Op deze pagina probeer ik een aantal historische wegen in het landschap weer terug te vinden. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


Topotijdreis | 1929 vs 2020

Klik op de afbeelding om de kaart van 1929 met die van 2020 te vergelijken. Kaarten kun je verschuiven en je kunt er op in- en uitzoomen.


Halderbrinkweg

Rond deze weg zijn nieuwbouwwijken gekomen, maar de weg is nog deels terug te vinden in een fietspad door de wijk.

Boerderij, de 'SOETENDAEL' staat aan de Halderbrinkweg 25 in Bennekom. Het pand, dat niet als boerderij in gebruik is, is ongeveer 200 jaar oud. Het is gebouwd in het T-huis-type. Het woonhuis is in 1900 opgehoogd; het rieten dak heeft zijn oude vorm behouden. 

Op deze kaart uit 1634 is de Halderbrink duidelijk aangegeven. De kaart is gemaakt door Isaac en Nicolaes van Geelkercken in 1634 en is er eentje in een serie van 16 die samen zijn gebonden in een atlas. Bron: Gelders Archief.


Bovenbuurtweg

Deze weg zorgde als vanouds voor een verbinding tussen de Kraats (via de Langschoterweg) en Hoekelum. Na de aanleg van de A12 werd er een viaduct in deze weg aangelegd, waardoor het nu nog steeds een belangrijke fietsroute tussen Ede en Bennekom is. Sinds kort kruist de weg de nieuwe Parklaan. Aan de Bovenbuurtweg staat nog Boerderij Havesteyn, uit 1792 (foto's).


Westbreukelderweg

Dit was een zogenaamde veedrift tussen Bennekom en de Kraats. Je vindt de restanten ervan pal ten noorden van de huidige Van Balverenweg.