De groene en koele stad  |  de stad van de toekomst

Het ligt in de verwachting dat onze zomers steeds warmer en droger zullen worden. Een bewezen techniek om een stad te verkoelen en tevens water vast te houden, is het vervangen van asfalt en stoeptegels door groen. Op de Floriade 2022 waren een reeks van praktische toepassingen hiervan te zien, die zo te vertalen zijn naar Ede. In de plannen van de gemeente Ede komen al bestaande ideeën hierbij naar voren op [ deze pagina ] laat ik zien wat er op dit vlak al in Ede gebeurt. Onderaan deze pagina mijn ideeën bij de wijk Maandereng. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


Minder straten en meer groen

Een versmalde groene straat

De wijk als voedseltuin

Bomen zorgen voor verkoeling

Bedek lelijke (transformator) huisjes met groen.

Bedek muren met groen.

Het zogenaamde verticale tuinieren.

Deze voorbeelden: Floriade mei 2022.


Het groene arboretum

Je kunt in een buurt bomen aanplanten, maar het duurt dan jaren voordat die volgroeid zijn en voldoende schaduw geven. Ook staan ze vaak in de weg als er (riool)werkzaamheden moeten plaatsvinden. Oplossing: plaats een heel bos in één keer in verplaatsbare bakken. Het effect is er direct en de bakken kunnen altijd weer verplaatst worden. De waterwagens van de gemeente nemen deze nieuwe bosjes mee in hun rijroute. Als de bomen te groot worden voor de plek waar ze staan, kunnen ze elders definitief gepland worden. 

Dit voorbeeld: een mobiel arboretum op de Floriade mei 2022. [ Zie hier ] voor arboretums rond Ede en meer foto's bij dit voorbeeld. 


Dit voorbeeld: stationsgebied in Leeuwarden is omgetoverd tot een (tijdelijk) bos. Bron: Leeuwarder Courant. Klik op artikel om het te gaan lezen.


Mogelijkheden in de wijk Maandereng

Wijken als de Maandereng en Veldhuizen zijn niet gebouwd met in het achterhoofd de noodzaak van voedselverbouw, koeling en elektriciteitsopwekking binnen de wijk. Uit onderzoek blijkt dat het wonen in een groene omgeving, mensen gelukkiger maakt. Fiets je door de wijk Maandereng, dan kun je binnen een uurtje alle plekken aanwijzen, die zich lenen voor aanpassingen:

  • De parkeerterreinen lenen zich voor het openbreken van het asfalt en het planten van bloemen en ander groen.
  • De centrale parkeerterreinen kunnen overkapt worden en worden voorzien van sedum en/of zonnepanelen.
  • Alle huizen en flats kunnen voorzien worden van sedum, zonnepanelen en zonneboilerpanelen. De hele wijk vergroent zo mee.
  • Alleen het centrale park is groen. Overal zijn kleinere terreinen die prima bebost kunnen worden en nu er doelloos bijliggen voor hondenuitlaters.
  • Het park is een vrij saai park met vooral grasveld. Delen ervan zouden geschikt gemaakt kunnen worden voor voedselbomen en -struiken.
  • De wegen zijn dicht bij de huizen veel te breed voor het aantal auto's dat hier voorbijkomt. Die kunnen versmald worden tot 3 meter en de rest kan worden vergroend.

Een beton- en asfaltvlakte. Werk aan de winkel!

In de middenberm kunnen veel meer bomen bij.

Overkappen en van zonnepalen voorzien?

Een saai grasveldje. Voedselparkje?

Een beton- en asfaltvlakte. Werk aan de winkel!