52. Kreelse en Heidebloemplas | Mooi rond Ede

Deze twee plassen liggen in een laagte, waar grondwater vanuit de Veluwe naartoe stroomt. Bij (1) is een schaapskooi en boerderij te vinden (niet te bezoeken). De Kreelse Plas (2) staat altijd goed vol water. Je kunt rondom lopen via plankiers. Die vind je ook bij De Heidebloemplas (3), die vaker te maken heeft met droogte. Tussen deze twee plassen vind je nog de Plas van Gent (6). Hier staat een vogelkijkhut. Bij (4) loopt de middeleeuwse Hessenweg, ooit dé weg van Arnhem naar Amersfoort. Bij (5) is een natuurcentrum te bezoeken met het verhaal van de natuur in dit gebied. Kom je met de auto, dan kun je hier parkeren. Op de plek van (7) verlaat het water in zuidoostelijke richting en zal later mede de Renkumse Beek voeden. Je kunt hier prachtig fietsen via mooie verharde fietspaden.

Meer over deze plassen: [ zie hier ]. Alle foto's: Allard Bijlsma. Basiskaart: openstreetmap.org.


Kreelse Plas 

Begin 2022 was het waterpeil mooi hoog. Heel anders dan in de periode 2019/2021. Gebied is vrij toegankelijk tot zonsondergang.


Plas van Gent

De Plas van Gent is te bekijken via een vogelkijkhut. Gebied is vrij toegankelijk tot zonsondergang.


Heidebloemplas

In heel droge jaren kan de Heidebloemplas opdrogen. Dat gebeurde in 2020/2021. Na 2023 waren de plassen weer goed gevuld. Gebied is vrij toegankelijk tot zonsondergang.


Schaapskudde de Kreel

Meest bezocht is de schaapskudde bij de Zuid-Ginkel (Ginkelse Heide), maar ook de schaapskooi op de Eder Heide kent een eigen kudde. Parkeren kun je aan de N224 (ter hoogte van de schaapskooi De Ginkel) en bij het Natuurcentrum (beperkte ruimte). Er loopt geen verhard fietspad naar deze kooi. Route er naartoe is niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.