80. Muur van Mussert  |  'Mooi' rond Ede

Het Nationaal Tehuis (Muur van Mussert) was tussen 1936 en 1945 een nationaalsocialistisch complex van gebouwen en een open terrein op Camping de Goudsberg te Lunteren. Het geheel moest doen denken aan de Reichsparteitagsgelände in Neurenberg, waar de NSDAP van Adolf Hitler zijn grote partijbijeenkomsten hield. Van het NSB-complex is alleen het als Muur van Mussert bekendstaande bouwwerk met de daarvoor liggende openluchtvergaderplaats bewaard gebleven. In 2018 werd de muur aangewezen als rijksmonument. Tot die tijd gingen er stemmen op om de muur af te breken, om te voorkomen dat (neo) nationaal-socialisten er een soort van bedevaart naartoe zouden kunnen gaan houden. Eind 2022 is een renovatie gestart. Hierbij is ook alle begroeiing rond de Muur verwijderd. 

Bron: Wikipedia.  Alle recente foto's: (c) Allard Bijlsma.
De Muur is alleen toegankelijk voor gasten van de Camping de Goudsberg en soms  tijdens speciale openingen in het kader van bijvoorbeeld een open monumentendag. 

Deze tekst laten voorlezen? Klik op de [Play-knop].


De Muur toen

De zogenaamde 'hagespraken' van Mussert vonden hier plaats op: 1 juni 1936, 17 mei 1937, 9 oktober 1937, 6 juni 1938, 29 mei 1939 en op 22 juni 1940, na de inval van de Duitsers in Nederland. Anton Mussert is na de oorlog opgepakt en op 7 mei 1946 gefusilleerd. Bron: Gemeentearchief Ede.


De Muur in september 2018 | open monumentendag

De Muur van Mussert bevindt zich op de camping de Goudsberg en is daardoor niet vrij toegankelijk.


De locatie | jaren '50 vs nu

Klik op de kaart om te springen naar www.topotijdreis.nl


De Muur nu | renovatie 2023

Situatie januari 2023. Alle begroeiing rond de Muur is verwijderd. Goed zichtbaar is nu de staat van het metselwerk van de Muur.


In de buurt te bekijken