Stationsweg | de even kant | huis voor huis

Het is een genot de gehele Stationsweg eens af te lopen of te fietsen. Even leek het erop dat alle villa's het loodje zouden leggen en vervangen zouden worden door (vaak lelijke) appartementencomplexen. Gelukkig zijn vrijwel alle oudere panden hier nu een gemeentelijk monument geworden. Op deze pagina loop ik heen via de even nummers (deze pagina) en weer terug aan de oneven kant [ klik hier ]. Voor informatie bij de panden heb ik gebruik gemaakt van het boek 'De Stationsweg in Ede', uit 2013, van Kees van Lohuizen. Hier is ook een herdruk van beschikbaar. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


Deze pagina is nog in ontwikkeling.


De even kant | 2 tot 186


2-4

Dit pand is in 1922 gebouwd en was in gebruik als slagerij, met winkel en woonhuis. In 1933 werd het een lunchroom. Ook komt er hotelaccommodatie. Het heet dan hotel-café-restaurant 'GEA', naar de voornamen van het beheerdersechtpaar: Geertruda en Adriaan. In het pand is nu restaurant Dixie's gevestigd.


6

Ook dit pand is gebouwd in 1922. Het was een woon-winkelhuis, gebouwde in opdracht van mej. A.J. Kraneveld. Het benodigde hout voor het pand werd gekocht bij Houthandel Tulp, dat zich aan de overzijde bevond. Het pand heeft nu een horeca-functie.


8-
14

Dit was oorspronkelijk een dubbel woonhuis met winkel, in 1927 ontworpen door W.G. Wiepking. Het pand heeft links en rechts hoog doorlopende zijfronten. Hier hebben rond 1990 een kleermaker gezeten en daarnaast café 'Le Papillon'. Het is nu bekend onder de naam 'Bistro Twaalf 14'. De panden zijn nu samengevoegd tot één. 

Le Papillon in 1990. Bron: Gemeentearchief Ede.


16-
22

Het pand 16-18 werd in 1931 als winkelpand ontworpen door W.G. Wiepking. Het pand is veel verbouwd en nu deels winkel en deels kantoor. Hier was ook lang de bloemenzaak 'Erica' gevestigd. Pand 20 is in 1986 verdwenen, voor de aanleg van de huidige Telefoonweg. Dit straatje stond bekend als het 'Tulpstraatje', omdat het een verbindingsweg was tussen de bedrijfspanden van Tulp aan de Stationsweg en de Maanderweg. Hier stond een kleine villa uit 1926. Pand nr 20 was al eerder verdwenen en al niet meer aanwezig toen apotheek Weideman in 1953 hier ging bouwen.

In 2022 werd de aansluiting van de Telefoonweg met de Stationsweg hier verbeterd.


24
24a

In 1953 wordt op deze plek, pal naast het Tulpstraatje (Nu: Telefoonweg) apotheek Weideman gevestigd. In 2009 maakte het pand plaats voor 4 winkels en 16 appartementen, onder de naam 'De Tulp'. Apotheek Weideman verhuisde naar de Willen de Zwijgerlaan en nam intrek in het nieuwe gezondheidscentrum, dat gebouwd werd op de plek van de Open Haard.

In 2022 werd de aansluiting van de Telefoonweg met de Stationsweg hier verbeterd.


26
28

Tot 1968 stond hier de villa 'Kieckuyt', die eerder 'Erica' heette. Na de sloop is hier één van de eerste appartementencomplexen van Ede gebouwd (1972), dat de iets aangepast naam 'Kieck Uyt' kreeg. 

Villa Erica in 1935. Bron: Gemeentearchief Ede.


30
32

Dit dubbele woonhuis is in 1931 ontworpen door H. Meyerink uit Doorn. De voorgevel is nog origineel. Hier woonden onder meer een luitenant-kolonel, een dominee en een huidarts.

34

Dit huis is in 1939 gebouwd, in opdracht van legerkapitein G.M. Gerritsen. Ontworpen door R. de Jong uit Heelsum. Er is een artsenpraktijk in gevestigd geweest. Het pand heeft nog het originele aanzien.


36

Dit pand is in 1927 ontworpen door architect G.L. van Straaten, die ook de eerste steen heeft gelegd. Het was een kantoorpand met bovenwoning. Het pand is aan de achterkant later vergroot. In gebruik als notariskantoor.