Ik wandel dagelijks door het Edese Bos, door het Witte Hindepark of over het terrein van het World Food Center. Steeds vaker kom ik mensen tegen met oortjes in, die je nog amper groeten. Ze lijken verzonken in hun gedachten, maar zijn meestal aan het luisteren naar een podcast. Daar heb je spannende van, informatieve en podcasts die je mee nemen naar het verleden. In 2022 heb ik bedacht 50 oude verhalen van Ede naar boven te halen en die via een podcast toegankelijk te maken. De eerste editie is eind 2022 online gegaan en alle episodes zijn gratis te beluisteren zijn. Luister je mee? Ook te beluisteren via [ Spotify ].

[ maart 2023 ] Ede ligt aan de scherpe rand van de Veluwe en de Gelderse Vallei. Het landschap is ontstaan tijdens twee koude ijstijden en de warmere periode daarna. In deze podcast ga je 200.000 jaar terug in de tijd. Aan bod komt de landvorming door rivieren, landijs, wind en de veenvorming. We kijken in de ondergrond onder ons huis en komen daar ook grondwater tegen. Bij thema 12. Er is ook een quiz te maken hierbij.

[ december 2022 ] In 1935 was het Maanderzand nog een zandvlakte waar Edenaren veel last van hadden. In 1960 werd het een groene woonwijk en was van de stuifzanden al snel niets meer terug te zien. Ik neem je mee in de ontwikkeling van het Beatrixpark. Bij thema 33. Er is ook een quiz te maken hierbij.

[ november 2022 ] Heb je interesse in verhalen over het Ede van toen en nu? Dan is de podcast 'Atlas van Ede' wat voor jou. Beluister eerst deze introductie, waarin ik vertel wat ik van plan ben om te gaan maken. Deze podcast is onlosmakelijk verbonden met de website www.atlasvanede.nl. Maker: Allard Bijlsma.

Alle Podcasts worden gemaakt in eigen beheer.
De introductiestem is van oud-Edese Marie Louise Diekema, van het bureau www.alwrity.nl in Haarlem.