Landgoed Hoekelum

Het Landgoed Hoekelum ligt tussen Ede en Bennekom. Het kasteel (1) wordt gebruikt voor feesten en partijen. Op het voorterrein vindt met Hemelvaartsdag een concours plaats. De gracht rondom wordt gevoed door een spreng (2). Bij Boerderij Hoekelum (3) kun je heerlijk lunchen en daar zijn ook groepsverblijven. Het theehuis (4) werd in 2023 iets verplaatst, voor de aanleg van de nieuwe Parklaan. De A12 heeft in het verleden een deel (5) van het landgoed afgesneden van de rest, maar is nog wel toegankelijk via een fietstunnel. Waar nu het Sportpark Hoekelumse Eng te vinden is (6), lagen vroeger de akkers van het landgoed. De sportvelden hier staan op de nominatie te verhuizen. Hier komt daarna een woonwijk. In 2024 opende hier een nieuwe zijtak van de Parklaan (7) en vonden hier archeologische opgravingen plaats. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma. Basiskaart: openstreetmap.org.


Kasteel Hoekelum


Geschiedenis van het landgoed

Hoekelum is een kasteel en landgoed tussen Ede en Bennekom, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het kasteel ligt aan de Edeseweg 124 in Bennekom. De oudste vermelding dateert uit 1396, als Randolph van Hoekelum, jagermeester van de hertog van Gelre, ermee beleend wordt. Het moet echter veel ouder zijn, omdat de belening spreekt van “het oude goed te Hoekelum”. Het oudste stenen gebouw ter plekke dateerde uit circa 1325. Hoekelum was toentertijd gekoppeld aan het erfelijke jagermeestersambt. Vanaf de zestiende eeuw is het goed in bezit van de familie Van Poelwijck, nadien is het diverse malen verkocht. In 1695 werd het gekocht door Hessel van Lawick. Door vererving kwam het vervolgens in bezit van de families Van Balveren en na huwelijk in 1819 Van Wassenaer. In 1988 werd het landgoed overgedragen aan het Geldersch Landschap. Het gebouw werd omstreeks 1735 vrijwel geheel herbouwd, en omstreeks 1914 verbouwd naar ontwerp van Johan Wilhelm Hanrath. Bron: Wikipedia.


Landgoed Hoekelum

Klik op een foto voor een vergroting en een diashow.


De Koffiekamer | Boerderij Hoekelum

In dit lunchrestaurant kun je heerlijk eten of alleen een kop koffie nemen. Bij mooi weer is er een groot terras, ver van de weg (veilig) en optimaal ingericht voor kinderen (heel veel te doen). Alleen op maandag gesloten. Website: https://www.hoekelum.nl/koffiekamer 

Klik op een foto voor een vergroting en een diashow.


Kasteel Hoekelum

De koffiekamer