Voedsel verbouwen in de stad  |  de stad van de toekomst

In Ede komt een World Food Experience en die gaat veel aandacht besteden aan nieuwe manieren van het ontwikkelen van voedsel. Een deel van dat voedsel zal straks gewoon in een kantoor, midden in de stad worden gekweekt, zoals sla, algen of vissen. Op de Floriade 2022 waren hiervan diverse al bruikbare voorbeelden getoond. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


Het idee

Je denkt niet aan boerderijen binnen een stad, maar nieuwe technieken maken het verbouwen van voedsel binnen een gebouw zeer wel mogelijk. Bovenstaande foto's tonen voorbeeldprojecten, zoals getoond in de Floriade van 2022. De sterk gestegen energieprijzen zetten veel initiatieven wel onder druk.


Voorbeeld in Ede: Stadsboerderij Het Ketelhuis (commercieel)

Op woensdagmiddag is de winkel hier geopend voor het kopen van lokale producten. In de Stadsboerderij worden kiemplanten (foto) en paddenstoelen gekweekt.


Voorbeeld in Ede: Smaakpark (gesloten)

Voorjaar 2023 failliet verklaard. Misschien maakt het een doorstart. Het restaurant 'Smaakpark' heeft achter het restaurant een eigen tuin ingericht, waar kruiden kunnen worden verbouwd en waar dieren worden gehouden. Wat wordt geoogst, wordt gebruikt in de eigen keuken. Het water blijft hier staan, doordat op de bomen een kleilaag is aangebracht.


Voorbeeld in Ede: Hofjeshof (buurtinitiatief)

In deze tuin kweken bewoners van de wijk Veldhuizen hun eigen groenten en fruit. Kijk [ hier ] voor een overzicht van alle voedsel-tuin-projecten in Ede.