In de oorspronkelijke tekeningen van het nieuwe station Ede-Wageningen, staat het Noordplein ingetekend als parkachtig gebied. EdesPoort maakt hier ook reclame mee via de grote doeken op hekwerken rond het station. De gemeente is eigenaar van deze grond. Begin 2022 kwam de gemeente met de opmerking dat hier wel '200 appartementen gebouwd zouden kunnen worden.' Dat was een verrassing en niet voor iedereen een leuke. Zo zijn de molenaars van de Keetmolen bang dat de molen nog meer wind wordt afgenomen en de bewoners rond het plein bang voor hun uitzicht. Het braakliggende Kirpestein-terrein (3) op de hoek met de Dr. Ariënsweg wacht ook al decennia op een mooie invulling (wordt eind 2024 aangepakt). Het is één van de rotte kiezen van Ede. Het bestemmingsplan geeft voor (2) aan dat daar een kantorencomplex mag komen, maar dat lijkt uitgesloten. Bij (4) gaat (misschien) een viaduct komen voor fietsers en voetgangers. Het moet een verbinding geven met de World Food Center. In 2025 opent bij (6) een tunnel voor fietsers en voetgangers. Tijd voor een overzicht van wat er zeker en wat er misschien komt. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.
Bekijk ook: [ fotoverslag ontwikkeling Noordplein ] - [ mijn plan voor het Noordplein ] - [ aanleg Westtunnel Stationsweg ] - [ mijn plan voor een arboretum ].
Mogelijk plan | 2024
In november 2024 liep ik tegen dit ontwerp aan, waarschijnlijk afkomstig van de gemeente Ede. Gezien de discussie over de benodigde wind voor de Keetmolen, mag je verwachten dat er op het Noordplein maximaal tot 4 bouwlagen gebouwd kan gaan worden. Dit ontwerp zou zo maar eens een haalbaar plan kunnen zijn. De locatie is bepaald door de ruimte die overblijft na aanleg van de Westtunnel, de kiss-and-ride en fietsenstalling en de aanwezigheid van 9 monumentale bomen. Ingetekend is ook de fiets/voetgangersbrug over de Klinkenbergerweg. De route loopt globaal langs de historische lijnen van de toegang tot de kazernes, ooit mogelijk vanaf de Stationsweg. De nieuwe fietsbrug sluit aan op de snelfietsroute Ede-Wageningen en voorkomt het moeten oversteken van de Klinkenbergeweg bij stoplichten.
Uitleg bij de legenda: (1)= Stationsweg, (2)= Westtunnel, (3)= kiss-and-ride en fietsenstalling, (4)= geprojecteerde nieuwe fiets/voetgangersviaduct, (5)= geprojecteerde mogelijke bebouwing Noordplein, (6)= Keetmolken, (7)= De Witte Hinde, (8) te bouwen appartementen 'Kirpestein-complex', (9)= exercitieterrein, (10)= ingang station Ede-Wageningen. In dit plan verdwijnt cafetaria Kapa Docie, of het wordt verplaatst naar het gebied (witte vlakje?) ten noordwesten van (5). Bron: onbekend.
In het nieuws | 2022
Klik op de afbeelding om naar dit artikel in Ede Stad te springen.
Eén van partijen die over dit plan wil meepraten is de Keetmolen. Als bij (1), (2) en (3) de hoogte in gebouwd gaat worden, zal de molen mogelijk nog te weinig wind kunnen krijgen, om goed te kunnen draaien. Daar liggen echter afspraken over, dus dat kan niet zomaar.
Plangebied
Uitleg bij de kaart: (1)= plek waar mogelijk 200 appartementen zouden moeten komen. (2)= mogelijke kantoortoren in Arboretum De Witte Hinde. (3)= braakliggend terrein voor mogelijk appartementen. (4)= geplande voetgangers/fietsersbrug. (5)= geplande tunnel voor het nieuwe station (nu in aanbouw). (6)= geplande voet-/fietserstunnel (westtunnel) in verlengde van de huidige Stationsweg. (7)= in 2025 (mogelijk) af te breken garage van Wirdum.
Basiskaart: openstreetmap.org.
Het oude Noordplein in beeld
Op het Noordplein stond het inmiddels afgebroken stationsgebouw dat in 1983 opende. Je vond er het busstation, taxistandplaatsen, een buschauffersruimte en een Turkse cafetaria. Er stonden dagelijks gemiddeld zo'n 1000 fietsen onbewaakt en er was een semi-bewaakte overdekte fietsenstalling aan het einde van de Stationsweg. Vroeger was hier ook een parkeerterrein voor auto's, maar daar staat nu het tijdelijke kantoorpand van EdesPoort, die het nieuwe station ontwikkelt. Alle genoemde onderdelen zijn februari 2024 verhuisd naar de ENKA-zijde.
Een deel van de hier gestalde fietsen | 2023
Zicht vanaf de Keetmolenweg | 2023
Zicht richting de Keetmolenweg | 2023