Diashows bouw station Ede-Wageningen - YouTube

Halverwege de bouw van het station, zomer 2023, had ik al meer dan 1000 foto's gemaakt van de bouw van het nieuwe station Ede-Wageningen. Selecties van steeds ongeveer 150 foto's heb ik achter elkaar gezet in een videobestand, af te spelen via YouTube. Waar dat handig is, heb ik opmerkingen in de schermen geplaatst, zodat je beter ziet wat er wordt getoond. Ik zal ook het komende jaar dergelijke video's blijven maken en hier bijplaatsen, totdat het station geheel klaar zal zijn. Veel plezier!


DEEL I -2021-2022

Zie hoe het werkgebied bouwrijp wordt gemaakt. Aan de noordzijde wordt de toegang tot de toekomstige tunnel uitgegraven. Op het zuidterrein wordt gewerkt aan de bouw van de later in te schuiven hoofdtunnel. De hoofdtunnel wordt ingeschoven in een lange treinvrije periode. Perron 5 wordt aangelegd. Het viaduct over de Klinkenbergerweg wordt uitgebreid, zodat perron 1 kan worden verbreed.

Adres binnen YouTube: https://youtu.be/Trx7nDCQjrA 


DEEL II - Januari-april 2023

De hoofdtunnel ligt op zijn plek en er wordt gebouwd aan het stationsgebouw met fietsenstalling, aan de zuidzijde. De eerste 13 dakdelen worden op het zuidterrein opgebouwd. De pijlers worden in tween rondes geplaatst. Naast de Frisokazerne wordt gestart met de bouw van de westtunnel. Er wordt gewerkt aan het Sijsseltviaduct.

Adres binnen YouTube: https://youtu.be/nfBxpkIw3u0 


DEEL III - Mei-juli 2023

In twee weekeinden worden alle 23 dakdelen op hun plek geheesn. In de tunnels wordt de trapbekleding en worden de roltrappen geplaatst. De wanden worden bekleed met matzwarte tegels. De westtunnel is gereed en zal eind 2024 in drie delen op zijn plek worden gereden. Het glas in het stationsgebouw wordt geplaatst. Het Sijsseltviaduct opent op 23 juli. Er wordt gestart met de klokkentoren.

Adres binnen YouTube: https://youtu.be/oG2fDncj-fE  


DEEL IV - Augustus-oktober 2023

In deze video zie je hoe de tunnel wordt betegeld, er trappen komen bij het Sijsseltviaduct en hoe gestart wordt met de bouw van de klokkentoren. Het terrein rond de Westtunnel wordt opgeruimd. Het station wordt voorzien van gevelbeplating.

Adres binnen YouTube: https://youtu.be/MZFiY-9opgU