World Food Experience | 2024 | Toekomst  van  Ede 

Onderdeel van het World Food Center, wordt de in 2024 (*) te openen World Food Experience, een interactieve ervaring over het voedsel van de toekomst. In en achter de Mauritskazerne wordt daarvoor een groot museum en presentatieroute ontwikkeld. Bedoeling en hoop is dat de experience per jaar enkele honderdduizenden bezoekers gaat trekken. Opening loopt vrijwel parallel met de ontwikkeling van het nieuwe station, dat de meeste van deze bezoekers moet gaan verwerken. In 2022 presenteerde het WFE zich van 14 april t/m 9 oktober op de Floriade in Almere. Recente foto's: (c) Allard Bijlsma. Logo: WFE.

Actuele ontwikkeling (*)

Eind 2022 werd bekend dat de milieuvergunning voor de uitbouw niet op orde was. Een groep tegenstanders greep dit aan om te proberen de bouw helemaal van tafel te krijgen. Op 9 maart 2023 kwamen ze met een alternatief plan: herberg het WFE in het gebouw van De Fietser. Hier is genoeg ruimte en het scheelt in de kosten van nieuwbouw. Mocht dit een serieus plan worden, dan moeten de nu al ruim 1 miljoen euro aan ontwikkelingskosten, grotendeels als verloren worden beschouwd. [ naar artikel in Edese Vos ]. 

De stichting WFC Experience meldt zelf op 15 maart 2023, dat het alternatief van verder bouwen vanuit het gebouw van De Fietser van de baan is. Er wordt nog gekeken naar twee alternatieven: (1)= geheel stoppen (..) en (2)= kijken of de experience, zonder nieuwe aanbouw, verkleind opgenomen kan worden in de bestaande ruimte binnen de Mauritskazerne. In de nieuwbouw zouden de ingang, hal, winkel en de theaterzaal komen. Het was al het plan om de Experience zelf geheel in het oude gebouw op te nemen. [ naar artikel ]


World Food Experience | het plan

In 2024 (*) opent in de oude Mauritskazerne een prachtige interactieve experience met 'food' als thema. Via onderstaande filmpjes kun je een goed beeld krijgen van hoe het er allemaal uit komt te zien. Eind september 2021 is het meeste geld van de gemeente en de provincie hiervoor goedgekeurd, maar de volledige financiering is nog niet rond. April 2022 werd de naam bekend: World Food Experience.

Ik heb een audiotour gemaakt, die je online kunt volgen of tijdens een wandeling over het terrein: https://izi.travel/nl/aba5-ede-world-food-center-experience/nl 

Serie promotievideo's en een informatiebijeenkomst voor omwonenden (video), Sfeerbeelden: Projectbureau WFE.

Voorlopige plattegrond van de te ontwikkelen Experience | voorjaar 2022 | (c) Projectbureau World Food Experience.

Uitleg bij de grote nummers: (1) nieuwbouw deel, Gele lijn: grens tussen nieuw- en oudbouw, (2) oudbouw Mauritskazerne, (3) ingang Mauritskazerne aan zijde Klinkenbergerweg (geen ingang WFE maar van food-bedrijven en ROC).

Uitleg bij de nummers (zones) in de kaart; tevens looproute WFE: (1) ingang, (2) tickets kopen, (3) opstelruimte voor theater, (4) belevingstheater, (5) plantenkas, (6 t/m 12) themaruimtes, (13) restaurant, (14) winkel en uitgang. 


Presentatie op de Floriade 2022

Op de Floriade presenteerde het World Food Experience van Ede zich vrij onopvallend op perceel 141.


In een soort van 360 graden-bioscoop werd een inleiding gegeven op de opdracht waar voedselproducenten in de toekomst voor staan. Het WFE in Ede krijgt een moderne bioscoop, met een draaiende zaal. Deze bioscoop wordt achter de Mauritskazerne gebouwd (waar nu de bananenkas staat) en vormt straks de start van een bezoek aan de Food Experience.