Geluidswering  |  Duurzaamheid

In de gemeente Ede lopen diverse projecten, die tot doel hebben de geluidsoverlast van verkeer voor bewoners te verkleinen.
Missen er projecten? Geef ze door via dit [ formulier ]. 


Gepland: geluidswal A12 wordt zonnewal

In december 2022 heeft Rijkswaterstaat bepaald dat zonnepanelen op de geluidswal bij Ede, geen overlast zullen opleveren voor automobilisten en omwonenden. De coöperatie ValleiEnergie mag nu de zonnewal gaan ontwikkelen. De zonnepanelen op de geluidswal gaan energie opwekken voor ruim 600 huishoudens. Grote voordeel van plaatsing hier is, dat er geen openbare ruimte verloren gaat. De geluidswal ligt er namelijk al. [ naar bericht gemeente Ede ].


Wijnbouw op geluidswal A12

Een handig gebruik van een geluidswal langs de snelweg A12: in de geluidswal zijn een bioscoop en parkeergarage gebouwd en er bovenop vind je een heuse wijngaard. Verder fungeert de geluidswal als groene buffer voor de wijk Rietkampen. Je kunt er overheen wandelen en fietsen.


Appartementen langs de wijk Kernhem

Je zal het niet snel bedacht hebben, maar de appartementen langs de N224 in de wijk Kernhem, fungeren (ook) als geluidswal voor de wijk erachter. De lijn toont de appartementen.


Geluidswal Parklaan

In 2020 is het eerste stuk van de Parklaan aangelegd, ter hoogte van de Mauritskazerne. In overleg met de bewoners van de Berkenlaan, is afgesproken dat er daar een geluidswal zou komen. Het is een begroeid talud, met daar bovenop een geluidsmuur.


Geluidswal A30

Overal langs de snelwegen kom je geluidsmuren en -wallen tegen. Deze muur staat ter hoogte van de Meikade, net buiten Ede. Gezien vanaf het viaduct over de A30.


Geluidsmuur Parkweg

Einde 2022 is ter hoogte van de kop van de Parkweg een geluidsmuur opgetrokken tussen de straat en de spoorlijn nabij station Ede-Wageningen.

Als in 2024 de fietsenstalling aan de overzijde van het spoor wordt afgebroken, komt hier een aarden wal met ook een geluidsmuur.