62. De Hessenweg  |  Mooi rond Ede

Een hessenweg is een type weg en meerdere wegen in Nederland en Noord-Duitsland hebben deze als naam gekregen. Deze naam wordt op verschillende manieren verklaard. Traditioneel is de verklaring dat de naam naar kooplieden verwijst die afkomstig waren uit het Landgraafschap Hessen-Kassel of omgeving. Binnen de etymologie wordt de naam hessenweg anders verklaard: het zou een verbastering van hers zijn, dat paard betekent. Hessenweg is dan paardenweg. Anderen menen echter dat de naam verwijst naar het gebruik van de breedsporige hessenkarren en dat er geen verband is met de kooplieden uit Hessen. 'Onze' Hessenweg loopt vanaf de Zuid-Ginkel over de Eder Heide en via de Driesprong langs Lunteren. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


Over de Eder Heide

De Hessenweg is hier nog steeds een zandweg

Verhard fietspad langs de Hessenweg


Van Driesprong naar Lunteren

Hessenweg richting Lunterse Buurtbos

Hessenweg bij de Driesprong

Boerderij aan de Hessenweg

Akkers langs de Hessenweg (rechts), waar in de ondergrond de karresporen nog te vinden zijn.


Vliegveld Jan Hilgers

Akkers waar vroeger de Doesburger Heide lag en waar rond 1915 een vliegveld lag. [ zie hier ] voor meer informatie. Links loopt de Hessenweg. Bij de bosrand in de verte staat het monument voor de eerste vlucht van Jan Hilgers, aan de Zonneoordlaan.

Monument voor Jan Hilgers, aan de Zonneoordlaan, die uitkomt op de Hessenweg.


Uitleg bij de kaart: rode lijn= loop van de Hessenweg, (1)= herberg Zuid-Ginkel, (2)= de Driesprong, (3)= Lunterse Buurtbos, (4)= aan het begin van de 20e eeuw was hier een klein vliegveld gevestigd, (5)= De Hessenhof, biologische kwekerij.


De Hessenhof | biologische kwekerij

Voor de website van de kwekerij: [ klik hier ]