Home » Thema's » Kunst en cultuur » Kunst rondom het centrum | menu » Kunst onderweg | 1996-2010

Kunst onderweg - 1996-2010  |  Kunst en cultuur

In dit onderdeel aandacht voor de vele kunstvoorwerpen die het straatbeeld van Ede sieren. Het is ondoenlijk hier alles te tonen, maar ik zal de lijst regelmatig uitbreiden. Alle kunst op straat is terug te vinden in deze kaart: [ klik hier ]. Daar komen ook de meeste beschrijvingen vandaan.


De Leeuw | Tom Claassen (2010)

In 2008 werd het winkelplein Bellestein opgeknapt. Het was een gezamenlijk initiatief van de gemeente, ondernemers en omwonenden. De kunstenaar Tom Claassen werd gevraagd een kunstwerk voor het plein te ontwerpen. Tom Claassen is een bekende Nederlandse kunstenaar. Zijn werk staat op diverse plaatsen in Nederland in zowel de publieke ruimte als in musea. Voor Ede maakte hij nu een grote staande leeuw.


Altare Luna | Joyce Bloem (2009)

Bij het Huis Kernhem staat in het grasveld Altare Luna, een altaar voor de maan. Dit werk is gemaakt door Joyce Bloem. Dit is niet het originele kunstwerk uit 1996 dat gemaakt was voor de manifestatie Mythen en Sporen op Kernhem. Na deze manifestatie bleef het kunstwerk van Joyce Bloem staan, maar kwam in de loop der tijd in een steeds slechtere staat te verkeren. In 2009 werd aan haar gevraagd het Altare Luna te renoveren.


Beeldtafel | Ine Boeijnk (2008)

In de Klaphekvijver staat een vreemd beeld. Het lijkt alsof een grote rode tafel over het water loopt. Dit is een werk van de Edese kunstenaar Ine Boeijen.

De Beeldtafel in de vijver is veel hoger en groter dan een normale tafel. De poten zijn alle vier verschillend van vorm en maken als het ware een loopbeweging. Door weer en wind zal de tafel een beetje heen en weer drijven.

Tekst3De rode kleur, de beweging van het drijven en het loopaspect geven een levendig en spannend aspect aan de vijver.


Zonder titel | Sjoerd Buisman (1998)

Tussen de Veenderweg en de Waterloweg is eind jaren negentig begonnen met stadsvernieuwing. Alle oude gebouwen werden gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Voor het nieuwe ontstane plantsoen op de hoek van de Jadestraat en de Waterloweg heeft Sjoerd Buisman een beeld ontworpen in een parkachtige setting met een kleine waterpartij. Het totale plan is in nauw overleg met de gemeentelijke landschapsarchitect ontstaan.