Gevelherstel winkelpanden | lopende kleine projecten

Het Gevelverbeteringsfonds uit 2028 is één van de middelen om gevels met historische kwaliteiten, die nu niet meer als zodanig ervaren worden, op te knappen en weer zichtbaar te maken. De gebouwen moeten aansluiten bij de dorpse maat en schaal van ede Centrum. De Grotestraat heeft een veelheid aan karakteristieke panden die nu niet bijdraagt aan de sfeer van de straat door storende winkelpuien of achterstallig onderhoud. Met het gevelverbeteringsfonds wordt in deze panden geïnvesteerd. Belangrijk is het versterken van de karakteristiek kenmerken: een pand moet herkenbaar  zijn als zelfstandig gebouw en passen in de maat en schaal van het dorpse karakter. Voor het beeldkwaliteitsplan van de gemeente, [ klik hier ]. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


Panden | Grotestraat

Situatie november 2023 | geen verbetering: te donker en geeft idee van een gevangenis. De oude geven was dan toch nog grappiger dan deze.

Vordering gevelvernieuwing van vroegere modehuis van de Weerd. Situatie augustus 2023.

Dit pand van (vroeger) modehuis De Weerd, staat op de nominatie om een gevel te krijgen, die meer aansluit bij de huidige tijd.
Boven de winkels worden 12 woningen gerealiseerd. Situatie: maart 2023. Foto links: maart 2020.

TOEN: Miss Etam (2020)

NU: Shoeby 2023

Dit panden is al voorzien van een nieuwe gevel, gebaseerd op het vroegere uiterlijk. Foto Maart 2023.

Grote vraag is: wordt ooit de gevel van Hotel Hof van Gelderland weer zichtbaar gemaakt en hersteld in de oude grandeur? Dat zou toch wel heel mooi zijn.


Pand Pel | Grotestraat

Situatie november 2023: de oude gevel kan bijna terugkeren. We zijn benieuwd!

Situatie juli 2023

Situatie: 7 maart 2023

Situatie: 19 december 2022

Plan

Op de plek van het huidige pand komt een appartementencomplex, waar de oude gevel van het pand voor wordt geplaatst. Je kunt daarvan zeggen wat je wilt, maar het is prima als een stukje historie op deze manier toch bewaard blijft. Bron tekening: Bouwbedrijf NAP.


Het originele pand

Vanaf de jaren '60 tot het jaar 2000 zat boekhandel Pel in dit pand. Deze foto is uit 1965. Bron: Gemeentearchief Ede.

Het oorspronkelijke pand is diverse keren aangepast. Vanaf 1885 was het in gebruik door boekhandel 'Het Wapen van Ede'. Deze foto: circa 1985. Bron: Gemeentearchief Ede.


Nieuwbouw pand Karssen

Aan het einde van het Maandereind is niet gekozen voor gevelrenovatie, maar voor volledige nieuwbouw. Van het oude Karssenpand was al jaren niets meer te zien. Het nieuwe gebouw is qua architectuur niet direct een verbetering.

De nieuwbouw is einde zomer 2023 geopend. Op de plek van 'Lovenails' is ook vernieuwbouw gepland.

Sportwinkel Karssen in 1980, met op de achtergrond de bouw van de Maanderpoort. Bron: Gemeentearchief Ede.

2020: dit pand stond op deze plek, voordat het werd afgebroken voor de nieuwbouw van 2023.


Pand McDonalds | Nieuwe Stationsstraat

Deze gevels zijn al een tijd geleden aangepakt. Foto's: maart 2020.