Home » Thema's » Stadsontwikkeling » Wijken » 2000-heden

2000-heden | Kernhem - ENKA - kazerneterrein

Deze buurten kennen hun ontstaan in de periode 2000-heden. In alledrie de wijken wordt nog gebouwd. Kernhem bouwt nog nabij de A30. In de ENKA-buurt zijn panden aan het spoor in ontwikkeling en appartementen binnen de carrémuren.  In de wijk kazerneterreinen is nog de meeste ruimte voor woningbouw de komende jaren.


Kernhem

De grenzen van de wijk worden gevormd door de Oude Rijksweg (N224) in het zuiden, de Lunterseweg in het oosten, de Doesburgerdijk in het noorden en de A30 in het westen. In 2003 waren hier de eerste huizen klaar voor gebruik. In het noorden wordt het begrensd door de Doesburgerdijk en in het zuiden door de N224.

 

In deze wijk wordt nog steeds gebouwd, richting de A30. In deze wijk ligt het winkelcentrum De Parkweide.

De gemeente Ede heeft haar visie rond Kernhem -Noord [ hier ] vastgelegd. Het betreft het gebied, direct ten noorden van de wijk Kernhem.

Alleen tegen de A30 aan wordt nog gewerkt aan nieuwe huizen voor de wijk Kernhem. Situatie 8 december 2021.


ENKA-wijk

De wijk ENKA ligt geheel op het terrein van de verdwenen kunstzijdefabriek van de Akzo. Er is vooral nieuwbouw, maar je vindt er ook genoeg historische stukjes die verbouwd zijn tot huizen en bedrijfsruimtes. Het gebied is vrijwel vol. 


Op dit moment worden appartementen gebouwd binnen de muren van de vroegere ENKA-carré. Tussen de carré en de spoorlijn komen nieuwe kantoren en zal het nieuwe station Ede-Wageningen verschijnen.


Kazerneterrein

Dit gebied wordt ook wel Veluwse Poort genoemd. De kazerneterreinen beslaan de terreinen van ongeveer zeven verlaten kazernes: Maurits, Friso, Bergansius, Kool, van Essen, Beeckman en Stevin. Hier zal de woningbouw nog jaren kunnen doorgaan. 

Binnen het gebied is het World Food Center gevestigd. Dit zal food-bedrijven gaan aantrekken en in 2023 een Experience gaan openen. In de Frisokazerne komt in 2023 een museum, gewijd aan het leven van kunstverzamelaar, mevrouw Kröller-Müller.