Victoria Vesta-terrein | ombouw naar woningen

In de jaren '70 vestigde de verzekeringsmaatschappij Victoria Vesta in nieuwbouw, aan de rand van wat toen nog de Victoria Vestavijver heette. Daarvoor had men in een noodgebouw gezeten op de hoek van de Bovenbuurtweg en de Tooroplaan. Dit gebouw werd later een dependance van het Streeklyceum. Ik heb nog les gehad in dit noodgebouw. Victoria Vesta ging later over in Nationale Nederlanden en verliet Ede. Het complex stond jaren leeg, totdat het vanaf 2020 omgebouwd werd tot woonappartementen. In de toekomst zullen op dit terrein nog enkele nieuwbouwtorens, met in totaal 340 woningen, worden gebouwd. Deze torens krijgen 10 bouwlagen en een ondergrondse parkeergarage. Naar artikel hierover in [ Ede Stad ]. Alle recente foto's: (c) Allard Bijlsma.


Victoria Vesta | in vroeger tijd

Aanleg van de Victoria Vestavijver in 1969. Op de achtergrond zijn de flats aan de Groenendaal in ontwikkeling, maar Victoria Vesta is er nog niet. Bron: Gemeentearchief Ede.

Het is 1970. Zicht richting het oude Ede. Rechts kwam het gebouw van Victoria Vesta en op de voorgrond (veel later), winkelcentrum Bellestein. Bron: Gemeentearchief Ede.

Bouw in 1971. Bron: Historisch Museum Ede. 

Bouw in 1971. Bron: Historisch Museum Ede. 

Rond 1972. De verzekeringsmaatschappij Victoria Vesta vestigde zich aan de (Victoria Vesta-)Proosdijvijver. Bron: Gemeentearchief Ede.

Op deze foto van rond 1980 is het gebouw in alle glorie te zien. Het terrein rondom wordt ook al aardig groen. Bron: Gemeentearchief Ede.


Kijkje terug in de tijd | 1974 vs 2001

Klik op het kaartje om naar de site te springen, waarna je zelf de kaart kunt verschuiven of kunt in- en uitzoomen. (c) www.topotijdreis.nl 


Verwacht | flat langs Proosdijvijver

Het ligt in de planning aan de rand van het terrein ook nog een geheel nieuwe flat te bouwen, tussen de herontwikkelde appartementen en de Proosdijvijver. Meer informatie in de gemeentesite (zie bij Fase 2).

Locatie, gezien vanaf de Victoriastein

Locatie, gezien vanaf de Proosdijvijver


Huidige ontwikkeling in foto's

2023

De oude kantoorgebouwen zijn nu vrijwel allemaal bewoond.

Diverse gebouwen worden al bewoond, maar er is ook nog een gebouw in (her)ontwikkeling. In de toekomst komen er misschien aan de rand van de Proosdijvijver nog nieuwe appartementen te staan. Deze plannen zijn nog niet concreet.

Deze foto's: 26 februari 2023


2022

Zicht vanaf de Kastelenlaan | 14 juli 2022

Zicht vanaf winkelcentrum Bellestein | 6 mei 2022.

De eerste appartementen zijn bijna klaar | 6 mei 2022


2021

De oude kantoorgebouwen zijn volledig gestript. Bouwbedrijf Kudo gaat ze omvormen tot nieuwe woonappartementen. Situatie december 2021.