Fietstunnel Stationsweg - Oude-Bennekomseweg  |  gepland

Als onderdeel van het nieuwe station Ede-Wageningen en de plannen voor een snelfietsroute van Ede naar Wageningen, is een nieuwe fietstunnel gepland onder de spoorlijn, in het verlengde van de te herinrichten Stationsweg (2). Voor fietsers en voetgangers wordt hiermee de oude spoorovergang hier in ere hersteld. Deze fietsroute maakt deel uit van de snelfietsroute ede-Wageningen en kruist die van Arnhem naar Veenendaal. Bij de afbraak van het huidige station, gepland voor 2024, verdwijnt de huidige tunnel onder het spoor. Deze tunnel ligt nu iets ten oosten van de aan te leggen nieuwe tunnel. Op het terrein voor de Frisokazerne wordt in drie delen een nieuwe tunnel (eigenlijk is het een viaduct) gebouwd en die wordt in 2024 in een treinvrije periode, onder het spoor geschoven, ter hoogte van appartementencomplex De Witte Hinde. De huidige Stationsweg wordt op deze plek verlaagd, waarna fietsers in rechte lijn onder het spoor kunnen doorfietsen. Daarna kunnen ze rechtsaf naar de Parkweg, linksaf naar het nieuwe station (7) en rechtdoor naar de nieuw te bouwen fietstunnel onder de Emmalaan en daarna hun weg vervolgen richting Bennekom, aan de rechterzijde van de dan geopende Parklaan (6). In de aangepaste plannen van de bouw van het nieuwe station, zijn de perronopgangen vanaf deze tunnel vervallen. Alle recente foto's: (c) Allard Bijlsma.


Impressie van de fietstunnel (1), gezien vanaf de Stationsweg (2) (c) projectbureau station Ede-Wageningen). De tunnel bestaat uit drie delen en tussen de sporen is de ruimte opengehouden.

Huidige situatie. De weg op de voorgrond wordt een verdiept liggend fietspad, dat ter hoogte van het station onder het spoor zal gaan (1). Rechts is het Witte Hindepark. Links komt een kiss-and-rideplek (4).

Uitleg bij de kaart: blauwe lijn= fietsroutes, (1) de aan te leggen nieuwe fietstunnel onder spoorlijn door, (2) Stationsweg, (3)= appartementencomplex De Witte Hinde, (4)= nieuwe kiss-and-ride-locatie noordzijde station, (5)= Oude Bennekomseweg (richting tunnel Emmalaan), (6)= Parklaan (Klinkenbergerweg met Albertstunnel), (7)= in aanbouw zijnde station Ede-Wageningen met overdekte fietsenstalling, (8)= nieuwe busstation op Polar Bearsplein, (9)= geplande parkeergarage op Polar Bearsplein.   (c) kaart: gemeente Ede.